Republica Moldova: Sectiile de votare s-au inchis. Rata de participare a fost de peste 48%

×
Codul embed a fost copiat

Moldovenii si-au votat primarii si consilieri, locali si de raion. Lupta cea mai importanta se da pentru primaria capitalei Chisinau, unde liberalul pro-occidental Dorin Chirtoaca spera sa obtina un al treilea mandat.

UPDATE ORA 21:35 Sectiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au inchis duminica, la ora 21,00, rata de participare la nivel national anuntata cu putin timp inainte de inchiderea urnelor fiind de 48,9%.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 21.00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegatori inscrisi pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetateni cu drept de vot.

Nu au fost inregistrate abateri grave de la legislatie, ci doar cazuri izolate de propaganda electorala.

UPDATE ORA 19:00 In majoritatea localitatilor din Republica Moldova, alegerile locale ce au loc duminica pot fi considerate valide, rata de participare depasind pragul minim de 25%.

Citește și
Proteste la Chisinau - AGERPRES
"Hotii, la puscarie!". Zeci de mii de oameni au cerut la Chisinau demisia Guvernului

Potrivit presedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, citat de Moldpres, la Chisinau, pana la ora 16.00 votasera 30% din alegatorii inscrisi in liste, iar la Balti, al doilea oras ca marime din Republica Moldova, 32%.

Prezenta la vot, la nivel national, era la ora 16,00 de peste 35%.

Cea mai mare rata de participare a fost inregistrata in localitatea Pocrovca din raionul Donduseni (in nordul Republicii Moldova), unde la vot s-au prezentat 77% din alegatorii inscrisi pe liste. Cea mai slaba prezenta la urne se inregistreaza in regiunea autonoma Gagauzia.

Sectiile de votare sunt deschise pana la ora 21,00. Pana in prezent nu au fost inregistrate incalcari grave ale procesului electoral.

UPDATE ORA 15:30 - Peste 33% dintre cei peste 2,8 milioane de cetateni cu drept de vot se prezentasera la urne pana la ora 15,00, in cadrul alegerilor locale care au loc duminica in Republica Moldova, un scrutin care se desfasoara pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si al crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, informeaza mass-media de la Chisinau.

UPDATE ORA 13:00 - Pana la ora 11:00, 17,6% dintre moldoveni si-au exercitat dreptul la vot, potrivit unimedia.info.

Ce aleg duminica molldovenii

In cadrul acestui scrutin vor fi alesi in total 898 primari si 11,680 consilieri. Dintre acestia, 10,564 consilieri in primarii si 1,116 consilieri in 32 consilii raionale precum si in municipiile Chisinau si Balti. Votarea va avea loc in cele 1.977 de sectii de votare cu incepere de la ora 7:00 pana la ora 21:00. In acest sens au fost tiparite opt milioane de buletine de vot. La acest scrutin aproximativ doua milioane 800 de mii de alegatori sunt asteptati la vot. Alegerile au loc in contextul scandalului financiar care a lovit Chisinaul, a demisiei premierului Chiril Gaburici, dar si a presiunilor recente din partea Rusiei.

Algeri, in context politic tensionat

Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat vineri ca il va contacta pe liderul liberal Mihai Ghimpu in vederea negocierii unei noi majoritati parlamentare proeuropene dupa demisia premierului Chiril Gaburici, care survine cu numai doua zile inainte de alegerile locale de duminica in Republica Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau.

Liderul PLDM, care face parte din coalitia minoritara la putere la Chisinau, a anuntat ca a discutat deja despre acest subiect cu presedintele Nicolae Timofti si cu Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PD), cel de-al doilea partid din coalitia minoritara PLDM-PD.Gaburici (38 de ani) si-a anuntat vineri demisia, dupa mai putin de patru luni de la instalarea in fruntea guvernului, motivand ca nu doreste sa existe vreo suspiciune ca ancheta in privinta diplomei sale “nu s-a desfasurat corect si transparent”, relateaza Agerpres.

Potrivit lui Filat, in situatia in care se afla Republica Moldova, formarea unei coalitii majoritare este indispensabila, iar desemnarea cat mai urgenta a unui prim-ministru trebuie sa fie principala prioritate.“Este de datoria noastra sa identificam solutii pentru situatia deloc usoara si sa identificam o solutie pentru desemnarea unui nou prim-ministru”, a declarat liderul PLDM, citat de Unimedia.

“Demisia premierului Republicii Moldova, Chiril Gaburici, trebuie sa grabeasca resetarea coalitiei si formarea unei noi majoritati pentru sustinerea guvernului, o majoritate mai puternica si mai eficienta, in beneficiul cetatenilor", se arata intr-un comunicat de presa al Partidului Democrat din Moldova (PDM).“Noi avem nevoie de o guvernare pentru oameni. Cat despre demisie... Nu noi l-am pus, nu noi l-am botezat, cine a facut-o sa-si asume. Omul a facut un pas asa incat sa iasa mai curat. Poate fi si a doua varianta, el a inteles in ce mizerie a intrat", a declarat presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, la aflarea vestii privind demisia premierului.

Joi, el infirmase zvonurile ca in curand liberalii vor forma o coalitie cu liberal democratii si democratii, dupa alegerile locale din 14 iunie, dupa cum a relatat Infotag. Mihai Ghimpu a subliniat ca “liberalii nu vor face alianta cu partidele care au compromis cursul european al Moldovei”, adaugand ca PL a dorit sa formeze o alianta proeuropeana dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie, continuand cursul spre integrarea europeana, pentru care Chisinaul a optat in 2009.

Nu este clar deocamdata daca liberalii vor da curs invitatiei liderului PLDM de a negocia o noua coalitie de guvernare.

Nominalizat de PLDM, Gaburici a fost instalat in luna februarie cu sprijinul factiunii comuniste. Coalitia minoritara formata din PLDM-PD a recurs la comunisti dupa esecul convorbirilor cu Partidul Liberal, dupa mai multe negocieri fara niciun rezultat si incheiate cu acuzatii reciproce. Demisia prim-ministrului si revenirea la negocieri cu liberalii au loc cu doua zile inainte de alegerile locale de la 14 iunie, din care se asteapta, potrivit sondajelor, ca PLDM si PD vor iesi slabite, iar PL isi va consolida pozitia, comenteaza postul de radio Europa Libera
 

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Premierul de la Chisinau avertizeaza: In timp ce se discuta de diploma mea, Moldova risca sa intre in incapacitate de plata
Premierul de la Chisinau avertizeaza: In timp ce se discuta de diploma mea, Moldova risca sa intre in incapacitate de plata

Republica Moldova poate intra in incapacitate de plata daca nu va semna un acord de finantare cu Fondul Monetar International, a declarat luni seara premierul moldovean Chiril Gaburici, in cadrul unei emisiuni la ProTV Chisinau.

"Hotii, la puscarie!". Zeci de mii de oameni au cerut la Chisinau demisia Guvernului

Zeci de mii de oameni din toata Republica Moldova au protestat duminica la Chisinau fata de actiunile guvernantilor, in cadrul unui miting organizat de Platforma Civica 'Demnitate si Adevar'.

"Atentie la Transnistria!". Rusia ar planifica sa atace Ucraina din regiunea separatista. Avertismentele oficialilor rusi

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova si Ucraina de faptul ca ar fi impus "o blocada social-economica foarte dura" regiunii transnistrene si a promis, la Tiraspol, ca Rusia va fi "intotdeauna alaturi de Transnistria".

Recomandări
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște
Când ar putea avea loc noile alegerile prezidențiale, în 2025. Am putea merge la vot înainte de Paște

Stabilirea calendarului pentru noi alegeri prezidențiale este una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat.

Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane
Trei sferturi de țară se confruntă cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite. NU vă aventurați pe trasee montane

Trei sferturi de țară este în ghearele iernii, cu ninsori, viscol și drumuri înzăpezite.

Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI
Coșmar la bordul avionului elvețian care decolase din București și a aterizat de urgență. Un însoțitor de zbor este la ATI

17 pasageri ai unui avion elvețian care decolase din București cu destinația Zurich au fost răniți în urma unui incident grav. După o oră de zbor, aeronava s-a umplut cu un fum dens, iar pilotul a decis să aterizeze de urgență în orașul Graz din Austria.