Dulciurile aduse la muncă sunt la fel de dăunătoare ca fumatul pasiv. Care este explicația
Țineți prăjiturile departe de birou, sugerează șefa organizației de supraveghere alimentară din Marea Britanie. Ea susține că deserturile aduse la locul de muncă sunt la fel de dăunătoare ca fumatul pasiv.
Deși sunt două lucruri diferite, se pare că preparatele delicioase îi ispitesc și pe alți colegi să facă alegeri nesănătoase în timpul orelor de program.
”Asta e o felie mare!”.
Dacă lucrați într-un birou, aceste imagini vă sunt familiare. Când cineva își serbează ziua de naștere sau se întoarce din vacanță, e un răsfăț culinar pentru toți. O regulă necrisă, dar de multe ori aplicată. Oare e nevoie de o schimbare?
Un consultant englez în domeniul alimentar spune că angajații nu ar trebui să mai aducă dulciuri, pentru a evita să îi mai tenteze pe colegi.
Lou Walker, nutriționist: ”Pare ușor să spui doar: "Nu, mulțumesc. Nu vreau să servesc". Din păcate, mulți oameni nu au această atitudine. Le e greu să refuze, sunt atrași de ce văd în față, iar asta poate contruibui la o rată crescută a obezității".
Intervievată de ziarul Times și vorbind în nume personal, preşedinta Agenţiei pentru Standardele Alimentare din Marea Britanie, profesorul Susan Jebb, a spus că prăjiturile aduse la birou ar trebui privite ca și fumatul pasiv, care, deși nu este identic, provoacă daune și altora.
Peste 42 de milioane de englezi vor fi obezi până în 2030
Rar este un loc de muncă în Marea Britanie care rupe tradiția, iar angajații sunt serviți cu un platou de fructe.
Azar Hussain, directorul unei agenții de recrutare: ”Atâta timp cât ai angajați care se simt suficient de confortabil să spună "poate în loc de tort, azi putem să mâncăm fructe", e de bine. Cred că spre asta ar trebui să tindem mai de grabă, decât să fim tranșanți și să spunem că trebuie să mâncăm numai fructe și să nu ne atingem de tort".
Oamenii trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate, spun însă multe voci din Regatul Unit.
”O prăjitură e delicioasă. Dacă cineva nu vrea să o mănânce, nu e obligat să o facă, ca multe alte lucruri în viață. Dacă nu vrei să faci ceva anume, nu ești obligat".
Potrivit unor date recente, 26% dintre adulții din Anglia sunt obezi și alți 38% sunt supraponderali.
Și mai alarmantă este concluzia unui studiu realizat de cea mai mare organizație pentru studierea cancerului: peste 42 de milioane de adulți din Marea Britanie vor fi supraponderali sau obezi până în 2040.