Scumpirile îi amărăsc pe iubitorii de dulciuri. De ce au devenit prăjiturile mai mici și mai scumpe
Prăjituri mai scumpe, mai mici la gramaj și cât mai multe rețete cu produse de sezon. Sunt câteva dintre soluțiile, pe care managerii de cofetării și patiserii le iau în calcul pentru a face, față valului de scumpiri din ultima perioadă.
Materiile prime folosite pentru majoritatea rețetelor sunt tot mai scumpe, iar facturile la utililăți s-au dublat în ultimul an.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Într-un restaurant din Capitală, prețurile la toate sortimentele de tarte au crescut în medie cu 15–20 de procente în ultimul an. O felie costă 29 de lei, de la 25 cât era în trecut.
Pentru a reduce costurile cu materiile prime, bucătarii folosesc produse de sezon. De exemplu, toamna se axează pe rețete cu mere, gutui, nuci sau pere. Și pentru a face față facturilor, iau în calcul să micșoreze programul. Și clienții sunt mai atenți la comenzi.
Mihaela Chirilă, reprezentant restaurant: „Mai mult vin pentru tarte, doar tarte, înainte veneau să și mănânce, acum vin doar pentru tarte și doar o felie, două, trei, înainte se ajunge la una întreagă sau la două. Acum, o felie, două și data viitoare”.
Sunt și cofetării care au renunțat la anumite rețete care presupun cantități mari de unt, zahăr sau făină. Cofetarii caută ingrediente mai ieftine sau reduc din gramaj. Alții cumpără materii prime în cantități mai mari - când le găsesc la un preț bun.
Subași Hasan, proprietar: „Un kilogram de margarină 5,80, acum 8 luni, în momentul de față 12 lei, este și la 9 lei, dar nu faci treabă cu ea, aplicăm stocare, iei prețul bun, îl stochezi în depozit, dar blochezi banii. Încerc să mai supraviețuiesc cât pot”.
Produsele de patiserie, cele mai costisitoare
Cele mai costisitoare, la capitolul copt, sunt produsele de patiserie: utilajele sunt mari consumatoare de energie.
Petre Adrian Butuianu, cofetar: „Sunt produse coapte și nivelul de energie implicat este mai mare, la o cremă poți să o mai faci și de mâna dacă nu merge mixerul, să zicem, să frămânți aluatul”.
Într-o cofetărie-patiserie din Oradea, se produc aproape 30 de sortimente de patiserie și peste 100 de feluri de prăjituri și torturi. Facturile la utilități s-au dublat în ultimul an.
Ileana Boroș, proprietara afacerii: „Dacă rămâne prețul care se anunță, nu ai cum să supraviețuiești ca companie. Soluții, noi am demarat un proiect pe fonduri europene, pentru panouri fotovoltaice. Va fi un consum de 25% acoperit, aproximativ”.
Scumpirile din energie se reflectă tot mai mult în prețurile alimentelor. Potrivit datelor INS, zahărul, de exemplu, produsul de bază în rețetele pentru prăjituri, s-a scumpit, în medie cu 30 de procente, față de anul trecut. La ulei, prețurile sunt cu aproape 50 la sută mai mari, iar la făină cu 33 la sută.
Vedem un plus de 20 de procente și la ouă. Aceeași creștere a fost înregistrată și în Franța, iar prețurile prea mari i-au determinat pe cofetarii francezi să schimbe rețetele la prăjituri.