Drumul spre independenta al Cataluniei. Criza economica, motiv de separare de Spania
Alegerile regionale de duminica din Catalunia s-au incheiat cu un rezultat ingrijorator pentru guvernul de la Madrid. Partidul lui Artur Mas, presedintele care a promis un referendum pentru independenta, a pierdut teren in Parlament.
Insa cel care l-a castigat este un partid de stanga cu aceleasi ambitii nationaliste. In aceste conditii, un referendum pe tema independentei pare inevitabil, chiar daca Madridul nu-l va recunoaste niciodata.
Aflat in conflict cu Madridul din cauza taxelor platite Guvernului central, presedintele regiunii Catalunia a promis un referendum pentru independenta si nu s-a sfiit sa aduca din nou vorba de el, chiar in ziua votului.
Artur Mas, presedintele regiunii Catalunia: ''La referendum se va pune problema ca regiunea Catalunia sa devina un stat nou''.
Catalanii nu prea s-au considerat niciodata spanioli, dar criza economica le-a accentuat dorinta de independenta. Regiunea produce aproape o cincime din produsul intern brut al Spaniei, dar a fost nevoita sa ceara un imprumut de cateva miliarde de euro de la Guvernul central. In schimb, Madridul a impus Cataluniei masuri de austeritate, ca sa reduca deficitul national.
Al Goodman, corespondent CNN: ''Disputa interna din Spania seamana cu aceea din Europa, unde tarile mai bogate din nord se plang ca trebuie sa le ajute pe cele sarace din sud, precum Spania''.
Catalanii se plang ca impozitele platite de ei merg la regiunile mai sarace din sud. Un milion si jumatate de oameni au iesit in strada in septembrie, ca sa ceara independenta.
Gonzalo Bernardos, economist: ''Criza i-a adus la disperare pe multi oameni din Catalunia. A ramas speranta ca, daca regiunea va fi independenta, lucrurile vor merge mai bine''.
Daca Arturo Mas isi va pune planul in aplicare, referendumul ar putea avea loc in 2014.