Drama unei tinere siriene: „Miliția lui al-Assad mi-a împușcat toată familia. Mă gândesc numai la trecut”
Războiul din Siria a făcut numeroase victime. Multe dintre acestea au picat în mâinile jihadiștilor grupării Stat Islamic. Aiysha, însă, este o fetiță care la vârsta de opt ani a rămas orfană, după ce forțele proguvernamentale i-au împușcat familia.
Când avea opt ani, forțele loiale regimului lui Bashar al-Assad au efectuat un raid la locuința în care fata locuia cu mama, tatăl și fratele ei. Toți au fost împușcați, însă doar Aiysha a reușit să supraviețuiască. Șase ani mai târziu, ea a dezvăluit publicației Huffington Post prin ce traumă a trecut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Mi-am pierdut mințile. Nu mai puteam să vorbesc deloc”, a spus tânăra.
Fata locuia în Homes cu familia sa când a avut loc tragedia, oraș care între 2011 și 2014 era sub asediu. La acel moment, armata siriană a decis să elimine rebelii care au sfidat Guvernul. Situația din oraș era atât de periculoasă încât Aiysha și familia sa aproape că nu părăseau niciodată locuința.
În 2012, soldații au început să facă presiune asupra civililor.
„Nici măcar nu ne puteam uita pe fereastră. Au început să atace locuințele, să ucidă, să fure bani, aur și bunuri ale oamenilor. Au fost uciși oameni în propriile locuințe”, a explicat bunica fetei, Najat.
În același an, trupele au luat cu asalt locuința în care Aiysha și familia sa locuiau, militarii cerându-le toate alimentele din casă.
„Le-au dat toată mâncarea, dar soldații au aruncat-o”, a mai povestit bunica fetei, care la acea vreme locuia la aproximativ 15 minute depărtare.
După aceea, unul dintre soldați l-a amenințat cu pistolul pe tatăl fetei și i-a zis să coboare la parterul clădirii, unde a fost torturat.
„Spunea: ‘nu am făcut nimic. Ce vreți de la mine?’ L-au torturat și apoi l-au împușcat. În tot acest timp, familia îl auzea plângând de durere. Fiica și nepoata mea plângeau de frică”, a mai spus bătrâna.
După ce l-a ucis, soldatul s-a întors înapoi și le-a spus celorlalți membri ai familiei că și ei vor avea aceeași soară. Mama Aiyshei a izbucnit în plâns, a încercat să fugă cu cei doi copii și s-a rugat să îi lase în viață.
„Le-a zis să nu îi ucidă, că nu au făcut nimic”, însă soldații au deschis focul.
Mama fetei și un băiat de nouă ani au murit. Ayisha a fost rănită în abdomen de un glonț și, din cauza durerii, a leșinat. Când s-a trezit, se afla printre cadavrele celor dragi. Confuză, a ieșit din casă și a începtut să bată la ușile vecinilor. Un cuplu a primit-o în casă. Abia după trei zile au putut apela la un doctor, care le-a spus prin telefon cum să îngrijească rana fetei, după care au luat legătura cu bunica ei.
Când Najat a alertat autoritățile, s-a lovit de reacții dure: „Am sunat Guvernul, pompierii și spitalele, cerânu-le să mă ajute. Mi-au zis că merit asta și mi-au închis telefonul”.
Acum, tânăra locuiește cu bunicii în Iordania, departe de violența din țara sa. Cu toate acestea, la 14 ani, fata este în continuare traumatizată de pierderea familiei sale. Potrivit psihologilor sponsorizați de Unicef, care se ocupă de cazul ei, tânăra are depresie, anxietate și s-a retras complet în interior. Mai mult, ei cred că vor fi necesari ani întregi de terapie ca să înțeleagă cu adevărat ce s-a întâmplat.
„Când eram mai tânără, nu mă gândeam la ce s-a întâmplat. Acum, că am crescut, simt mai multă durere, pentru că încep să înțeleg”, a mărturisit Aiysha.
De când și-a pierdut părinții, tânăra nu este capabilă să lege noi relații. Singurele persoane cu care poate interacționa sunt psihologii și bunicii. Mai mult de atât, ea și-a pierdut voința de a realiza ceva în viață. Dacă în trecut visa să fie profesoară, acum nu se poate concentra pe lecții.
„De câte ori încerc să studiez, îmi vine în minte acel eveniment. Mă gândesc mai mult la trecut decât la prezent. Nu contează ce vreau să devin. Nu mă mai gândesc deloc la asta”, a spus ea, întrebată ce planuri de viitor are.
Acum, ea are un singur mesaj pentru regimul sirian: „Opriți crimele și distrugerea. Este prea mult!”