Doua depozite de armament, descoperite de politie in centrul Chisinaului. Ar putea fi ale JIHADISTILOR sau ale agentilor RUSI

Ultima actualizare: 31-05-2015 07:03
Moldova cover bombe

 Republica Moldova, amenintata de Statul Islamic, de Rusia - sau de ambele? Intr-o singura zi, cele mai negre cosmaruri ale moldovenilor par sa fi prins viata

Politia din Chisinau a intreprins mai multe raiduri incepand de miercuri dupa-amiaza, dupa ce, potrivit unor surse locale, fortele de ordine au primit trei alerte cu bomba de la persoane care nu au vrut sa-si declare identitatea. Polistii au descoperit o cantitate importanta de arme, explozibili, detonatoare, telefoane mobile in imobile din Chisinau, dupa cum a relatat presa din Republica Moldova.

"Am luat personal masura de a intreprinde in intreg municipiul Chisinau verificari masive in toate cladirile nefinisate, podurile, beciurile fara stapan. Acest lucru se face pentru a nu mai admite astfel de situatii", a declarat seful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, citat de Agerpres.

Zeci de cocktailuri Molotov, bombe artizanale, arme si detonatoare au fost depistate de politie in doua cladiri din Chisinau - una situata in centrul istoric, iar alta in sectorul Botanica. Operatiunea inceputa miercuri dupa-amiaza urma sa continue timp de 72 de ore. Politia a declansat o ancheta penala in aceste cazuri. Verificari au avut loc si pe un santier de langa sediul Ambasadei Romaniei din Chisinau, insa aici nu s-a gasit nimic.

Ministrul de Interne, Oleg Balan, nu a dorit sa faca vreo legatura cu retinerea, tot miercuri, a 11 persoane suspectate ca ar fi facut parte dintr-o celula a gruparii jihadiste Statul Islamic. Balan a spus doar ca a dispus anchete care vor stabili cine se afla la originea acestor incidente.

La postul de televiziune moldovenesc Publika TV, mai multi specialisti au lansat ipoteza ca materialele explozibile nu ar fi avut vreo legatura cu islamistii, ci cu o actiune de destabilizare similara cu cele care au dus la conflictul dine stul Ucrainei. ”Este vorba de mijloace pentru a fi folosite in misiuni bine chibzuite de timp”, a declarat Anatol Caraman, fost combatant in conflictul transnistrean din din 1992, presedintele Asociatiei veteranilor de razboi ”Tiras-Tighina”. El a spus ca detine informatiii din surse credibile ca in ultimul timp 15 generali si ofiteri de informatii si securitate rusi au patruns pe diferite cai in Republica Moldova, pentru a desfasura activitati de subminare a acestei tari. ”Pe teritoriul Republicii Moldova se observa mai multi dusmani, dar principalul este spionajul Federatiei Ruse, care are drept scop de a destabiliza situatia politica”, a declarat Caraman.

Si fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan sustine ca se pregatesc unor actiuni de destabilizare a Chisinaului. ”Vorbesc despre pregatatirea unor destabilizari, provocari in masa, seamana cu scenariile din Ucraina si alte tari CSI. Daca au fost depistate asa lucururi, organele de drept ar fi obligate sa cerceteze acest caz, mai ales ca au fost depistate in apropierea centrului Chisinaului, unde au loc cele mai multe actiuni de protest”, a spus Cosovan.

(foto: ProTV Chisinau)

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO