Functionarii chinezi, obligati sa petreaca o zi in inchisoare pentru a vedea ce ii asteapta daca cedeaza tentatiei coruptiei

Ultima actualizare: 31-05-2015 07:03
china

O zi dupa gratii este ultima inovatie a vastei campanii anticoruptie desfasurate de guvernul chinez, care a decis sa-si oblige functionarii sa viziteze inchisorile pentru a vedea cum ar putea arata viata lor daca vor comite ilegalitati.

Comisia Centrala de Inspectie si Disciplina, organismul anticoruptie al Partidului Comunist Chinez, a inceput sa organizeze vizite in inchisori pentru inaltii functionari si sotiile sau sotii lor, care pot astfel sa se intalneasca si sa discute cu fosti colegi ajunsi acolo dupa ce au fost condamnati pentru coruptie.

Potrivit unui anunt oficial, obiectivul demersului este ca functionarii publici 'sa fie constienti' de consecintele faptelor de coruptie si 'sa-si exercite atributiile corect si sa fie receptivi la supravegherea Partidului'.

Angajati din mai multe ministere au fost dusi in ultimele luni de autoritatile anticoruptie in astfel de vizite, fiind pregatite si vizite separate pentru sotiile sau sotii lor, astfel incat implicatiile coruptiei sa devina o tema de discutie in familie.

"Functionarii si sotiile lor sunt impresionati cand vad cat de oribil este sa-ti pierzi libertatea si prestigiul personal, dar cred ca impactul cel mai puternic este resimtit mai mult de catre cei tineri", declara agentiei EFE un functionar care a participat la o astfel de vizita.

In schimb, o alta angajata a statului chinez, in varsta de numai 25 de ani, afirma ca aceste vizite functioneaza ca modalitate de atentionare, dar ele sunt mai mult 'un fel de spectacol", in opinia ei 'folosirea unui asemenea procedeu radical fiind inutila'.

"Coruptia nu trebuie doar pedepsita, prevenirea ei este mai importanta", scrie in editia sa de luni Cotidianul Poporului, una dintre publicatiile Partidului Comunist Chinez, care cere totodata mai multa fermitate pentru a elimina acest flagel de la radacina.

Lupta impotriva coruptiei a devenit principalul obiectiv al presedintelui Xi Jinping, care a lansat in anul 2013, cand a preluat puterea, o campanie intitulata 'Sa luptam impotriva tigrilor si mustelor', aluzie la ideea ca aceasta campanie ii vizeaza pe toti cei banuiti de fapte de coruptie, indiferent de pozitia sau influenta lor in partid.

Numai anul trecut au fost judecati pentru fapte de coruptie peste 4.000 de functionari chinezi, multi ajungand in spatele gratiilor. Printre cei adusi in fata instantei se gasesc si nume sonore din politica chineza, precum fostul ministru al securitatii Zu Yongkang, al carui proces este in desfasurare, sau fostul numar doi al Fortelor Armate chineze, Xu Caihou, decedat in urma cu doua luni.

Guvernul de la Beijing a creat si linii telefonice speciale, pe care cetatenii le pot folosi pentru a denunta cazuri de coruptie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!