Donald Trump: ”Germania este prizoniera Rusiei”. Reacția Angelei Merkel
Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept "prizonieră" a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters şi DPA, conform Agerpres.
Potrivit lui Trump, Germania este "total controlată de Rusia" din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2. Preşedintele american a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o "ţară bogată".
#UPDATE ‘Germany is captive of Russia because it is getting so much of its energy from Russia. They pay billions of dollars to Russia and we have to defend them against Russia,’ Trump says at a breakfast with NATO chief Jens Stoltenberg pic.twitter.com/haayMtIEXo
— AFP news agency (@AFP) 11 July 2018
"Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia", a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii "plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (...) Nu este normal", a explicat Trump.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În acelaşi timp, potrivit liderului de la Casa Albă, "SUA plătesc foarte mulţi bani pentru a apăra Franţa, Germania şi pe toată lumea". "Germania este o ţară bogată, ar putea să-şi sporească imediat, de mâine, cheltuielile pentru apărare şi nu ar fi probleme", a adăugat Trump, care i-a criticat în mod repetat pe aliaţii SUA din NATO pentru că nu depun suficiente eforturi pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB pentru apărare.
Trump a calificat drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă sub 2% din PIB pentru apărare
Trump a calificat miercuri drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare. ''Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele'', a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO, care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles.
Angela Merkel respinge criticile lui Donald Trump: Germania poate lua ''decizii independente''
Germania poate lua ''decizii independente'', a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel, respingând criticile preşedintelui american care acuză Berlinul că ''îmbogăţeşte'' Rusia şi că nu contribuie suficient la eforturile militare ale NATO.
''Putem întreprinde propriile noastre politici, putem lua decizii independente'', a afirmat Angela Merkel, fără să-l citeze direct pe Donald Trump, la sosirea sa la un summit al NATO la Bruxelles, marcat de o virulentă diatribă a preşedintelui american la adresa Germaniei.
''Am trăit eu însumi într-o parte a Germaniei ocupată de Uniunea Sovietică. Sunt foarte fericită astăzi că suntem uniţi în libertate şi că putem spune de asemenea că ducem politici independente şi putem lua decizii independente'', a declarat Angela Merkel, originară din fosta Germanie de Est.
Liderul de la Casa Albă a criticat direct Germania, pe care o acuză că este ''prizoniera'' Rusiei din cauza aprovizionării sale cu energie.
''Germania îmbogăţeşte Rusia. Ea plăteşte miliarde de dolari Rusiei pentru aprovizionarea sa cu energie şi noi trebuie să plătim pentru a o apăra împotriva Rusiei. Cum se explică aceasta? Nu este corect!'', a declarat Trump.
Preşedintele american le-a cerut mereu europenilor, şi Germaniei îndeosebi, să-şi sporească cheltuielile militare pentru a-şi respecta angajamentul de a le majora la 2% din PIB în 2024.
''Germania face de asemenea multe pentru NATO. Suntem al doilea mare furnizor de trupe, punem în slujba NATO majoritatea capacităţilor noastre militare'', a insistat Angela Merkel, precizând că Berlinul va cheltui pentru apărare cu 80% mai mult decât în 2014.
''Considerăm că respectăm angajamentele summitului NATO din Ţara Galilor (2014) privind creşterea la 2% din PIB a cheltuielilor pentru apărare'', a mai spus cancelarul german.
Ministrul Apărării german: ''Aproape că ne-am obişnuit'' cu înţepăturile preşedintelui Trump
Germania se obişnuieşte cu criticile preşedintelui SUA Donald Trump şi poate gestiona atacurile sale verbale, a declarat miercuri ministrul apărării german, Ursula von der Leyen.
"Suntem aproape obişnuiţi cu aceasta până acum. Ne descurcăm", a declarat ministrul german la o reuniune a unui think-tank care are loc cu prilejul summitului NATO de la Bruxelles. Germania nu se simte discriminată, a adăugat ea.
Ministrul german a spus că criticile lui Trump privind cheltuielile scăzute pentru apărare ale Germaniei sunt corecte, dar i-a cerut acestuia să privească dincolo de obiectivul NATO de alocare a 2% din PIB-ul ţărilor membre pentru apărare.
"Aş vrea ca omul de afaceri Donald Trump să nu privească doar la sold, ci şi la ceea ce se produce", a adăugat ministrul, menţionând că Germania este al doilea cel mai mare contributor şi furnizor net de trupe în cadrul NATO.
Germania a aprobat la finele lui martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2
Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenţionează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menţiona însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele iniţiale anunţate evocă o majorare de până la 1,5%.
Germania a aprobat la finele lui martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, lucrările de construcţii urmând a fi realizate în 2018.
Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.
În 2014, SUA şi UE au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pentru rolul acesteia în criza din Ucraina.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!