Donald Trump: ”Germania este prizoniera Rusiei”. Reacția Angelei Merkel

summit nato
Getty

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri Germania drept "prizonieră" a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters şi DPA, conform Agerpres.

Potrivit lui Trump, Germania este "total controlată de Rusia" din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2. Preşedintele american a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o "ţară bogată".

"Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia", a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii "plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (...) Nu este normal", a explicat Trump.

În acelaşi timp, potrivit liderului de la Casa Albă, "SUA plătesc foarte mulţi bani pentru a apăra Franţa, Germania şi pe toată lumea". "Germania este o ţară bogată, ar putea să-şi sporească imediat, de mâine, cheltuielile pentru apărare şi nu ar fi probleme", a adăugat Trump, care i-a criticat în mod repetat pe aliaţii SUA din NATO pentru că nu depun suficiente eforturi pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB pentru apărare.

Trump a calificat drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă sub 2% din PIB pentru apărare

Citește și
donald trump
Donald Trump ameninţă că va cere ţărilor NATO să ramburseze "restanţele"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Trump a calificat miercuri drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare. ''Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele'', a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO, care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles.

Angela Merkel respinge criticile lui Donald Trump: Germania poate lua ''decizii independente''

Germania poate lua ''decizii independente'', a afirmat miercuri cancelarul german Angela Merkel, respingând criticile preşedintelui american care acuză Berlinul că ''îmbogăţeşte'' Rusia şi că nu contribuie suficient la eforturile militare ale NATO.

''Putem întreprinde propriile noastre politici, putem lua decizii independente'', a afirmat Angela Merkel, fără să-l citeze direct pe Donald Trump, la sosirea sa la un summit al NATO la Bruxelles, marcat de o virulentă diatribă a preşedintelui american la adresa Germaniei.

''Am trăit eu însumi într-o parte a Germaniei ocupată de Uniunea Sovietică. Sunt foarte fericită astăzi că suntem uniţi în libertate şi că putem spune de asemenea că ducem politici independente şi putem lua decizii independente'', a declarat Angela Merkel, originară din fosta Germanie de Est.

Liderul de la Casa Albă a criticat direct Germania, pe care o acuză că este ''prizoniera'' Rusiei din cauza aprovizionării sale cu energie.

''Germania îmbogăţeşte Rusia. Ea plăteşte miliarde de dolari Rusiei pentru aprovizionarea sa cu energie şi noi trebuie să plătim pentru a o apăra împotriva Rusiei. Cum se explică aceasta? Nu este corect!'', a declarat Trump.

Preşedintele american le-a cerut mereu europenilor, şi Germaniei îndeosebi, să-şi sporească cheltuielile militare pentru a-şi respecta angajamentul de a le majora la 2% din PIB în 2024.

''Germania face de asemenea multe pentru NATO. Suntem al doilea mare furnizor de trupe, punem în slujba NATO majoritatea capacităţilor noastre militare'', a insistat Angela Merkel, precizând că Berlinul va cheltui pentru apărare cu 80% mai mult decât în 2014.

''Considerăm că respectăm angajamentele summitului NATO din Ţara Galilor (2014) privind creşterea la 2% din PIB a cheltuielilor pentru apărare'', a mai spus cancelarul german.

Ministrul Apărării german: ''Aproape că ne-am obişnuit'' cu înţepăturile preşedintelui Trump

Germania se obişnuieşte cu criticile preşedintelui SUA Donald Trump şi poate gestiona atacurile sale verbale, a declarat miercuri ministrul apărării german, Ursula von der Leyen.

"Suntem aproape obişnuiţi cu aceasta până acum. Ne descurcăm", a declarat ministrul german la o reuniune a unui think-tank care are loc cu prilejul summitului NATO de la Bruxelles. Germania nu se simte discriminată, a adăugat ea.

Ministrul german a spus că criticile lui Trump privind cheltuielile scăzute pentru apărare ale Germaniei sunt corecte, dar i-a cerut acestuia să privească dincolo de obiectivul NATO de alocare a 2% din PIB-ul ţărilor membre pentru apărare.

"Aş vrea ca omul de afaceri Donald Trump să nu privească doar la sold, ci şi la ceea ce se produce", a adăugat ministrul, menţionând că Germania este al doilea cel mai mare contributor şi furnizor net de trupe în cadrul NATO.

Germania a aprobat la finele lui martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenţionează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menţiona însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele iniţiale anunţate evocă o majorare de până la 1,5%.

Germania a aprobat la finele lui martie construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, lucrările de construcţii urmând a fi realizate în 2018.

Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

În 2014, SUA şi UE au impus sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pentru rolul acesteia în criza din Ucraina.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
30 de răniți uşor în urma unei busculade în timpul semifinalei CM dintre Franţa şi Belgia
30 de răniți uşor în urma unei busculade în timpul semifinalei CM dintre Franţa şi Belgia

Treizeci de persoane au fost rănite uşor, marţi seară, la Nisa, în urma unei busculade care a avut loc după ce s-a aruncat cu petarde în timp ce la terase se urmărea meciul dintre naţionalele Franţei şi Belgiei, din semifinalele Cupei Mondiale.

Donald Trump ameninţă că va cere ţărilor NATO să ramburseze
Donald Trump ameninţă că va cere ţărilor NATO să ramburseze "restanţele"

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat marţi unele ţări din NATO că sunt deficiente de mai mulţi ani în cheltuielile lor militare şi a sugerat ca aceste ţări "să plătească" restanţe Statelor Unite, transmite AFP.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).