Donald Trump ameninţă Uniunea Europeană şi Canada. Reacție de la Comisia Europeană

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat joi Uniunea Europeană şi Canada cu tarife suplimentare, dacă ajunge la concluzia că acestea se coordonează în detrimentul Statelor Unite pentru a riposta împotriva războiului comercial lansat de Washington.
"Dacă Uniunea Europeană colaborează cu Canada pentru a dăuna economic Statelor Unite, taxe vamale la scară largă, mult mai mari decât cele planificate în prezent, vor fi impuse ambelor pentru a-l proteja pe cel mai bun prieten pe care l-a avut vreodată fiecare dintre aceste două ţări!" a postat el pe reţeaua sa Truth Social.
Donald Trump a anunţat miercuri că începând din 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% pentru "toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite", amplificând războiul comercial global şi atrăgând critici şi ameninţări cu represalii din partea aliaţilor americani vizaţi de aceste tarife.
Astfel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris decizia lui Trump "dăunătoare pentru afaceri şi chiar mai rea pentru consumatori", în timp ce premierul canadian Mark Carney a calificat tarifele drept un "atac direct" asupra muncitorilor canadieni şi a avertizat că ia în considerare contramăsuri.
Comisia Europeană va răspunde "în consecinţă" la taxele pentru autovehicule, după ce le va analiza "atent"
Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Teresa Ribera, a anunţat joi că Executivul comunitar va analiza "cu atenţie" taxele pe care Statele Unite ale Americii le-au anunţat pentru sectorul auto global, pentru a se asigura că "va răspunde în consecinţă", relatează agenţia EFE.
"Trebuie să vedem cum formulează cu exactitate ceea ce vor să facă şi să ne asigurăm că vom răspunde în consecinţă", a spus Ribera, la sosirea la Consiliul miniştrilor Mediului din UE, de la Bruxelles.
Ribera şi-a exprimat regretul că administraţia americană a lui Donald Trump "provoacă daune" pieţei globale a sectorului auto prin impunerea de taxe de 25% începând cu aprilie, ceea ce a calificat drept "veşti foarte proaste".
"Cred că sunt veşti foarte proaste. Regretăm că administraţia americană aduce daune bunei funcţionări a pieţei globale, în ceea ce priveşte gestionarea sectorului auto şi în a ne permite să putem concura în condiţii egale şi să impulsionăm inovarea", a spus vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă şi, totodată, responsabilă cu Concurenţa.
Ribera a precizat că Executivul comunitar trebuie să vadă "la ce se gândesc exact (responsabilii Administraţiei americane n.r) sau ce intenţionează să propună pentru a vedea cum putem răspunde".
În 2 aprilie, data pe care Trump a declarat-o drept "ziua eliberării", este prevăzut să se anunţe o serie de tarife reciproce destinate ţărilor care au activat taxe vamale asupra bunurilor şi serviciilor americane, scrie EFE.
La fel ca şi Ribera, s-a exprimat miercuri noapte şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care şi-a declarat regretul profund legat de decizia lui Trump şi a dat asigurări că UE va continua "să caute soluţii negociate", dar va proteja propriile interese economice.
"Vom analiza acest anunţ, alături de alte măsuri pe care Statele Unite intenţionează să le implementeze în zilele următoare", a spus Von der Leyen, reiterând că aceste tarife sunt taxe dăunătoare pentru companii şi pentru consumatori, atât în Statele Unite cât şi în Uniunea Europeană".
Comisia Europeană a spus săptămâna trecută că aşteaptă mijlocul lunii aprilie pentru a aplica primele contramăsuri ca răspuns la taxele americane pentru aluminiu şi oţel din Europa, deja în vigoare, pentru a oferi mai mult spaţiu în negocierile cu Washingtonul şi pentru a obţine o soluţie.