Domnia terorii. Viata de groaza in cel mai periculos oras din lume
34.200 - numarul celor care au fost ucisi din 2006 si pana in prezent in Ciudad Juarez, Mexic. 229 de crime la 100.000 de locuitori numai in 2010. Sunt cifrele mortii din cauza carora oamenii de afaceri au cerut interventia ONU.
Ciudad Juarez, Cd. Juarez, Jurez sau El Paso del Notre – patru denumiri, un singur oras din statul mexican Chiuhuahua, asezat pe Rio Grande, un rau care curge la sud de orasul texan El Paso.
In ciuda faptului ca a fost denumit “cel mai periculos oras din lume, din afara zonelor de conflict”, localitatea din Mexic cu o populatie de 1,5 milioane de locuitori cunoaste o dezvoltare fulminanta, una dintre cele mai accelerate din lume.
Paradoxal, Ciudad Jurez este sinonim in acelasi timp cu saracia si violenta generata de lupta impotriva drogurilor, inceputa de autoritati in 2006. Ca sa dam numai un exemplu, in urma cu numai o zi, sapte femei si un barbat au fost omorati intr-un bar de un grup de indivizi inarmati care au inceput sa traga in multimea aflata intr-un local.
Oameni nevinovati - victime in razboiul drogurilor
Exemplul de mai sus nu este singular. 1.400 de oameni au murit in 2008. In 2009, numarul acestora a crescut la 2.600. In 2010, numarul mortii a ajuns la 3.075.
Vieti controlate de narcotice
Nu sunt dramele unor tineri dependenti. Sunt povestile unor oameni cu vieti dictate de temutele carteluri de droguri. Populatia din Ciudad Juarez a fost nevoita sa-si schimbe rutina zilnica: nimeni nu mai iese pe strazi dupa lasarea serii. Viata sociala este ingradita de frica rapirilor si a violentelor de tot felul.
Torturi dictate de capii cartelurilor de droguri
In 2008, un barbat a fost gasit mort, spanzurat de fereastra unei scoli, cu o masca de porc pe fata. Un altul, decapitat si spanzurat de un pod pe una dintre cele mai aglomerate strazi din oras.
In 12 martie 2009, politia mexicana a gasit “cel putin sapte” corpuri umane ingropate in apropierea orasului. Cinci capete au fost gasite in cutii frigorifice. Langa, biletele adresate “colegilor” traficanti de droguri din bande rivale.
In septembrie 2009, 18 pacienti ai clinicii de reabilitare El Aliviane au fost masacrati. Au fost aliniati pe jos, pe un coridor, si impuscati.
Pe langa aceste atacuri, violentele contra autoritatilor si schimburile de focuri sunt la ordinea zilei.
Autoritatile din Ciudad Juarez nu fac fata carterurilor de droguri
Guvernul mexican se lupta sa tina in echipa politia din Ciudad Juarez, in ciuda faptului ca este macinata de coruptie si decimata de numeroasele asasinate. Multi ofiteri renunta la posturi. Frica cum ca ar putea fi luati in vizor si executati este mult mai mare.
In martie 2009, 4.500 de soldati si politisti federali au fost detasati in Ciudad Juarez, ca sa lupte contra carterurilor de droguri. In august 2009, inca 7.500 de membri ai trupelor federale au intregit fortele politiei municipale.
In 2008, rata criminalitatii in Ciudad Juarez era cea mai mare din lume si cu 25% mai mare decat in Caracas si New Orleans, ocupantele locului 2 si respective trei in cumplitul top.
Crimele legate de droguri, coruptia guvernantilor si saracia au dus la aparitia unei atmosfere triste si de neincredere, care bantuie si acum orasul, scria jurnalistul Charles Bowden, in numarul din august 2008 al editiei din SUA a revistei GQ.