Doliu în lumea științei. A murit Ian Wilmut, cercetătorul britanic care a clonat oaia Dolly
Omul de ştiinţă britanic Ian Wilmut, ale cărui cercetări au fost esenţiale pentru crearea primului animal clonat, oaia Dolly, a murit la vârsta de 79 de ani, relatează Reuters, citat de News.ro.
Decesul său, survenit duminică, la ani după ce a fost diagnosticat cu boala Parkinson, a fost anunţat luni de Universitatea din Edinburgh, unde lucra.
Ian Wilmut, împreună cu Keith Campbell, de la Institutul de cercetare în domeniul ştiinţelor animalelor din Scoţia, au generat titluri de presă şi dezbateri etice aprinse în 1996, când au creat-o pe Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
„El a condus eforturile de dezvoltare a tehnicilor de clonare, sau de transfer nuclear, care puteau fi folosite pentru a crea oi modificate genetic. Aceste eforturi au fost cele care au dus la naşterea lui Megan şi Morag în 1995 şi a lui Dolly în 1996", a precizat universitatea într-un comunicat.
Dolly, numită după cântăreaţa de muzică country Dolly Parton, a fost primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă, folosind un proces numit transfer nuclear de celule somatice (SCNT).
Acest proces a presupus prelevarea unui ovul de la oaie, îndepărtarea ADN-ului acestuia şi înlocuirea lui cu ADN-ul dintr-o celulă de uger congelată a unei oi care murise cu ani înainte. Oul a fost apoi impulsionat cu electricitate pentru a-l face să crească ca un embrion fertilizat. Nu a fost implicat niciun spermatozoid.
Crearea lui Dolly a declanşat temeri legate de clonarea reproductivă umană sau de producerea de copii genetice ale unor persoane vii sau moarte, însă oamenii de ştiinţă au exclus acest lucru căzând de acord că este mult prea periculos.
Wilmut, care s-a născut în apropiere de Stratford-upon-Avon, a urmat cursurile Universităţii din Nottingham, iniţial pentru a studia agricultura, înainte de a se orienta spre zootehnie.
S-a mutat la Universitatea din Edinburgh în 2005, a primit titlul de cavaler în 2008 şi s-a pensionat de la universitate în 2012.