Doi veterani de război, de 94 și 95 de ani, au sărit cu parașuta în tandem
Începute pe coasta britanică, evenimentele care comemorează 75 de ani de la debarcarea în Normandia au continuat în nordul Franţei.
Preşedintele Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May au inaugurat un monument dedicat soldaţilor britanici.
Mai târziu, preşedintele american Donald Trump i s-a alăturat lui Macron şi au vizitat împreună cimitirul eroilor americani. La ceremoniile de comemorare, au participat, de asemenea, zeci de veterani.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Peste timp, un cimpoier militar a marcat momentul când primii soldați britanici au pus piciorul pe o plajă din Normandia. Acum 75 de ani, un ostaș britanic a îmbărbătat truple cu muzica sa, mărșăluind în fața camarazilor "înarmat" doar cu cimpoiul său şi un cuţit. Germanii au crezut că şi-a pierdut minţile şi nu l-au împuşcat.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May - care a prticipat la unul dintre ultimele sale evenimente oficiale în calitate de lider al Partidului conservator - au pus piatra de temelie a viitorului monument dedicat eroilor britanici, la Vers-sur-Mer.
Emmanuel Macron, președintele Franței: "Pe 6 iunie 1944, peste 400 de britanici au fost ucişi sau răniţi pentru libertatea fraţilor lor din Franţa şi Europa. Acest monument va fi ridicat în onoarea lor, dar şi în onoarea celor peste 22.000 de soldaţi sub comandă britanică, care şi-au pierdut viaţa în Bătălia Normandiei. De asemenea, va fi un monument în memoria civililor ucişi."
Ulterior, preşedintele Statelor Unite i s-a alăturat lui Macron la o ceremonie desfăşurat la cimitirul eroilor americani de la Colleville-sur-Mer. Trump i-a descris pe cei 130.000 de soldaţi care au luat parte la Debarcare din Normandia drept.
Donald Trump, președintele SUA: "Cetăţeni ai naţiunilor libere şi independente, uniţi de datoria lor faţă de compatrioţi, dar şi faţă de milioane de oameni pe atunci nenăscuţi."
Trump i-a omagiat şi pe veteranii prezenţi. "Voi sunteţi unii dintre cei mai de seamă americani care au trăit vreodată. Vă mulţumim din adâncul sufletului."
Între timp, demnitarii britanici, printre care premierul Thersa May, precum şi prinţul de Walles, moştenitorul coroanei britanice, au luat parte la o slujbă de comemorare ţinută în catedral din Bayeux, primul oraş important eliberat, după debarcarea forţelor aliate.
Dincolo de liderii lumii sau membri ai famiiei regale, dintre participanţii la ceremonii, cei mai importanţi rămân totuşi veteranii din Ziua Z, majoritatea trecuţi de 90 de ani.
După 75 de ani, doi veterani britanici - acum de 94 şi 95 de ani - au sărit din nou cu paraşuta deasupra Normandiei, de data aceasta în tandem.
Bătrân: "A fost grozav... E mai uscat decât ultima oară când am fost aici."
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: emmanuel macron, donald trump, președinte Franța, presedinte sua, ziua z,
Dată publicare:
07-06-2019 08:28