75 de ani de la debarcarea din Normandia. Ceremonia din nordul Franţei

Ultima actualizare: 06-06-2019 19:58

Începute miercuri, pe coasta britanică, evenimentele care comemorează 75 de ani de la debarcarea din Normandia au continuat în nordul Franţei.

Preşedintele Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May au inaugurat un monument dedicat soldaţilor britanici căzuţi.

Mai târziu, preşedintele american Donald Trump i s-a alăturat lui Macron şi au vizitat împreună cimitirul eroilor americani.

La ceremoniile de comemorare au participat zeci de veterani.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May, care a prticipat la unul dintre ultimele sale evenimente oficiale în calitate de lider al Partidului conservator, au pus piatra de temelie a viitorului monument dedicat eroilor britanici, la Vers-sur-Mer.

Ulterior, preşedintele Statelor Unite i s-a alăturat lui Macron la o ceremonie desfăşurat la cimitirul eroilor americani de la Colleville-sur-Mer. Trump i-a descris pe cei 130.000 de soldaţi care au luat parte la Debarcare din Normandia drept "cetăţeni ai naţiunilor libere şi independente, uniţi de datoria lor faţă de compatrioţi, dar şi faţă de milioane de oameni pe atunci nenăscuţi".

Trump i-a omagiat şi pe veteranii prezenţi: "Voi sunteţi unii dintre cei mai de seamă americani care au trăit vreodată. Vă mulţumim din adâncul sufletului".

Între timp, demnitarii britanici, printre care premierul Theresa May, precum şi prinţul de Walles, moştenitorul coroanei britanice, au luat parte la o slujbă de comemorare ţinută în catedrala din Bayeux, primul oraş important eliberat după debarcarea forţelor aliate.

Dincolo de liderii lumii sau membri ai familiei regale, dintre participanţii la ceremonii, cei mai importanţi rămân totuşi veteranii din Ziua Z, majoritatea trecuţi de 90 de ani.

După 75 de ani, doi veterani britanici - acum de 94 şi 95 de ani - au sărit din nou cu paraşuta deasupra Normandiei, de data aceasta în tandem.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO