”Epurare” la vârf în Arabia Saudită: 11 prinți, arestați
Moştenitorul tronului din Arabia Saudită şi-a consolidat puterea cu o uriaşă "epurare" politică şi a elitelor de afaceri.
Un nou înfinţat Departament Anti-corupţie, condus de Mohammed bin Salman, moştenitorul coroanei, a arestat nu mai puţin de 11 prinţi.
Printre aceştia, Alwaleed bin Talal, un miliardar cu investiţii la Twitter şi Apple. De asemenea, au fost acuzaţi de corupţie şi au ajuns după gratii patru actuali şi zeci de foşti miniştri.
Separat, din ordinul direct al regelui Salman, au fost schimbaţi şefii Gărzii Naţionale şi Marinei militare. Prezentată ca o ofensivă anti-corupţie, această ”epurare” uriaşă a zguduit ca un cutremur Arabia Saudită.
Analiştii văd însă o răfuială cu potenţialii rivali și spun că fiul de 32 de ani al regelui Salman a îndepărtat şi ultimele obstacole pentru obţinerea controlului total asupra ţării cu cea mai mare producţie mondială de petrol şi unde se află cele mai importante locuri sfinte ale Islamului.
Desfășurarea evenimentelor livetext:
UPDATE 13:40 Printre cei arestaţi se numără şi Al-Walid bin Talal, membru al familiei regale unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari. Fiul unui fost ministru de Finanţe saudit şi nepotul primului şef de guvern al Libanului, el este fondatorul Companiei Kingdom Holding şi deţine proprietăţi imobiliare în întreaga lume.
"Zece prinți și zeci de foști miniștri arestați în Arabia Saudită", a anunţat pe Twitter canalul de televiziune Al-Arabyia. Comisia anti-corupţie a fost înfiinţată sâmbătă de regele Salman, care i-a acordat puteri excepţionale. În fruntea ei se află chiar prințul moștenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani.
"Nimeni nu e deasupra legii, indiferent că e prinţ sau ministru", a anunţat el duminică dimineaţă. " "DNA-ul" saudit va redeschide mai multe dosare controversate din ultimul deceniu, cum ar fi cel al inundaţiilor din 2009 sau al infecţiilor cu coronavirus din 2012, a mai spus prinţul moştenitor.
Pe reţelele sociale a apărut şi hashtag-ul "regele luptă cu corupţia" care a devenit rapid extrem de popular printre utilizatorii saudiţi.
La sfârșitul lunii trecute, Mohammad bin Salman a promis modernizarea ţării şi a lansat mai multe proiecte de reforme, marcând cea mai mare transformare culturală și economică din istoria Arabiei Saudite. În același timp, prinţul şi-a consolidat puterea politică prin arestarea oricăror contestatari.
Sursa: Al Arabiya
Etichete: arabia saudita, arest, coruptie, print, comisie, mohammed bin salman,
Dată publicare:
05-11-2017 08:41