Ucraina îşi face o agenţie similară cu DNA, la cererea UE şi a protestatarilor
Poroşenko se angajează să înfiinţeze un organ judiciar anticorupţie cerut atât de Occident cât şi de protestatari.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a angajat vineri să înfiinţeze un tribunal special însărcinat cu dosare de corupţie, cerut de Occident şi manifestanţi care şi-au instalat o tabără la Kiev şi care doresc o intensificare a luptei împotriva acestui flagel emblematic în Ucraina, relatează AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Poroşenko - ales şef al statului în 2014 după o revoltă proeuropeană a mişcăriii Maidan -, care a rămas vag până acum în privinţa intenţiilor sale referitoare la acest subiect sensibil, a dat asigurări că această măsură va fi inclusă în proiectul bugetului de anul viitor.
”Acest lucru arată angajamentul statului faţă de lansarea acestui organ judiciar de o importanţă vitală anul viitor”, a declarat el într-o vizită la o bază a grănicerilor.
El a evocat o lege în acest sens, care urmează să fie promulgată ”până la sfârşitul” lui 2017.
Petro Poroşenko îşi asumă acest angajament după ce sute de protestatari au instalat începând de marţi o tabără în faţa Parlamentului ucrainean, cu scopul de a-i determina pe deputaţi să lupte împotriva corupţiei - o revendicare majoră a mişcării Maidan.
Până la 5.000 de oameni au participat marţi la o importantă manifestaţie - condusă de Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte georgian care a devenit un opozant al puterii ucrainene.
Această manifestaţie a fost marcată de ciocniri cu poliţia.
În pofida înfiinţării unor noi structuri, această sarcină se loveşte de rezistenţa altor servicii ale statului, iar niciun reprezentant de rang înalt al statului nu a fost condamnat de justiţie de la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici - în pofida unor arestări foarte mediatizate.
Criticii puterii îl acuză pe preşedintele Poroşenko că nu depune suficiente eforturi în acest sens, cu scopul de a-şi apăra elitele.
Deputaţii au adoptat joi proiecte de legi care deschid calea altei măsuri reclamate de manifestanţi - ridicarea imunităţii parlamentare.
Lupta împotriva corupţiei este una dintre exigenţele-cheie ale susţinătorilor occidentali ai Kievului, care i-au acordat ajutoare financiare masive pentru a depăşi criza provocată de îndepărtarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, agravată de războiul din regiunea industrială Donbas, în estul ţării.