Disperați să-i ofere Bahmutul lui Putin de "Ziua Victoriei", soldații ruși trag unii în alții. "Ne fac treaba mai ușoară"
În Ucraina, rușii au lansat, peste noapte, atacuri în serie asupra pozițiilor fortificate pe care le mai dețin ucrainenii în orașul Bahmut.
Sunt ultimele eforturi ale invadatorilor, cred oficialii de la Kiev, care spun că toate loviturile au un singur scop: să-i ofere o veste bună lui Putin cu ocazia "Zilei Victoriei", pe 9 mai.
În noaptea de duminică spre luni, au căzut noi rachete peste clădiri din Ucraina. Rușii au luat la ochi mai toate orașele mari din sudul și din estul țării, în frunte cu Odessa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bahmutul rămâne, în continuare, cel mai fierbinte punct din estul Ucrainei. Rușii bombardează ruinele și folosesc tot arsenalul, inclusiv muniție incendiară și proiectile termobarice, semn că vor cu orice preț să-i scoată pe apărători din ultimele cartiere pe care le mai ocupă.
Serviciile ucrainene de informații spun că orașul nu mai are nicio importanță strategică, dar comandanții ruși vor să i-l ofere cadou lui Putin de "Ziua Victoriei", sărbătorită pe 9 mai.
Luptele continuă în tranșee. Apar tot mai multe imagini cu asalturi ucrainene asupra pozițiilor rusești, ceea ce dă de înțeles că așteptata contraofensivă a intrat deja în primele faze. Kievul nu lasă să scape nicio informație, însă militarii ucraineni se antrenează inclusiv cu transportoare amfibii, ceea ce ar sugera o trecere în forță a Niprului, în sudul Ucrainei.
În alte părți ale frontului, atmosfera e una apăsătoare. În fața orașului Horlivka din Donețk, pozițiile combatanților nu s-au modificat de câțiva ani.
Anton Kotsukon, corespondent TV: "Băieții din brigada regală sunt veterani. Linia frontului nu s-a schimbat din timpul operațiunii anti-teroriste (2014)" .
Chiar dacă nu au loc atacuri zilnice, rușii bombardează constant liniile ucrainene. Apărătorii se adăpostesc în tranșee.
Kubik, militar ucrainean: "Suntem în siguranță. Am avut deja raiduri aeriene, lovituri directe asupra buncărului, dar am supraviețuit până acum. Doar s-a ridicat un pic praful, atâta tot".
Rușii sunt atât de slab pregătiți, încât se întâmplă uneori să deschidă focul unii împotriva altora. Cel puțin așa spun ucrainenii.
Horenych, militar ucrainean: "Nu ne putem explica acest lucru, dar monitorizăm pozițiile inamice și, atunci când încep să tragă cu o mitralieră cu trasoare dintr-o parte, alții le răspund la fel din altă parte. Ne fac treaba mai ușoară".
Rușii au început să evacueze civilii din orașul Energodar
În regiunea Herson, armata Kievului folosește drone ca să corecteze focul artileriei. Foarte eficiente sunt obuzierele americane, capabile să lovească o țintă de la 40 de kilometri distanță.
Pavlo, militar ucrainean: "Deschidem focul atunci când avem ținte. Poate să se întâmple dimineața, după-masa sau noaptea târziu. E o zonă frumoasă, răsăriturile și apusurile sunt frumoase".
Sunt preferate depozitele de muniție și aglomerările de echipamente militare ale rușilor, aflați pe malul celălalt al râului Nipru.
Militar ucrainean: "Folosim aceste proiectile (occidentale) tot timpul, în ultima vreme. Economisim și timp, și resurse. Cine e mai rapid și mai precis... câștigă războiul. Mulțumim acestor sisteme și tunurilor oferite de partenerii noștri, ar fi dificil fără ele".
În weekendul care s-a încheiat, rușii au început să evacueze civilii din orașul Energodar, aflat lângă centrala nucleară Zaporojie, dar și mai multe localități din regiune, semn că se așteaptă la lupte grele în aceste zone.