O tara vecina Romaniei dezbate reintroducerea serviciului militar obligatoriu. "Desfiintarea sa a fost un dezastru"
Controverse la Budapesta in partidul de guvernamant, dupa ce presedintele Parlamentului a sugerat ca armata ar trebui sa redevina obligatorie.
Laslo Kover, presedintele Parlamentului de la Budapesta si unul dintre liderii Fidesz, a agitat viata politica maghiara dupa ce a vorbit intr-un interviu despre posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Desfiintarea acestuia a fost „o greseala dezastruoasa”, a spus Kover, sustinand ca statele europene ar fi facut mult mai bine fata valurilor de refugiati daca armata ar fi fost obligatorie.
In conditiile terorismului si migratiei ilegale, nu e deloc imposibil ca in viitorul nu prea indepartat sa se revina la serviciul militar, a mai afirmat Kover (foto jos). El a precizat insa ca o asemenea decizie va fi foarte dificil de luat si va trebui sa fie sustinuta si adoptata de toate statele UE, fiindca altfel tinerii ar putea pur si simplu sa se mute in alte tari ale Uniunii unde armata nu ar fi obligatorie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de alta parte, Kover a spus ca ministerul Apararii de la Budapesta ar lucra deja la un proiect de lege in acest sens, odata cu cresterea bugetului militar al tarii. El a invocat si exemplul Cehiei, unde s-a propus inca din primavara anul uitrecut crearea unui registru al cetatenilor care ar putea fi chemati la oaste.
Premierul Viktor Orban, care este si seful de partid al lui Kover, a infirmat insa la postul public M1 existenta unei asemenea propuneri. Orban a spus ca pe agenda guvernului maghiar nu figureaza reintoducerea serviciului militar obligatoriu, insa a negat ca intre Parlament si executiv ar exista o disputa pe acest subiect.