Viktor Orban: UE trebuie sa ridice un gard anti-migranti in Grecia. Bulgaria trebuie sa intre in Schengen
UE ar trebui sa construiasca o linie de protectie de-a lungul frontierelor de nord ale Greciei pentru a opri fluxul de migranti, intrucat acordul semnat cu Turcia nu va pune capat acestui val, a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban.
"Cred ca urmatoarea linie de aparare pe care trebuie sa o ridicam va fi la frontiera de nord a Greciei", a afirmat Orban, a carui tara a fost primul stat din UE care a construit un gard, la granita de sud, pentru a opri intrarea migrantilor.
Potrivit sefului guvernului ungar, Bulgaria, unul din vecinii nordici ai Greciei, ar trebui admisa in Spatiul Schengen, iar Macedonia, un alt vecin nordic al Greciei, ar trebui sa primeasca sprijin financiar si alte forme de asistenta pentru a intari linia de protectie in fata migrantilor.
"Nu cred ca acordul cu Turcia va fi suficient prin el insusi", a mai afirmat Viktor Orban, estimand ca in 2016 o problema decisiva va fi aceea daca europenii vor intelege ca nu este suficienta doar incetinirea valului de migratie, necesara fiind stoparea sa cu totul.
Orban a mai declarat vineri ca Budapesta se va opune oricaror posibile sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Poloniei, un aliat regional puternic, dupa o intalnire recenta cu liderul partidului conservator aflat la putere la Varsovia, relateaza Reuters.
"Uniunea Europeana nu ar trebui sa se gandeasca sa aplice vreun fel de sanctiuni impotriva Poloniei, deoarece acest lucru ar necesita unanimitate, iar Ungaria nu va sprijini niciodata niciun fel de sanctiuni impotriva Poloniei", a declarat Orban intr-un interviu la postul public de radio Kossuth. "Polonezii merita un respect mai mare", a adaugat el.
Orban s-a intalnit miercuri cu Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Dreptate si Justitie (PiS), intr-o incercare aparenta de a consolida axa eurosceptica ce se dezvolta in Europa Centrala.
In interviul de vineri, premierul ungar a vorbit si despre nevoia de a modifica tratatul de baza al UE. "Cand in UE apare o problema, primul reflex este acela ca 'este nevoie de o solutie la nivel european, asa ca sa le luam statelor membre din puteri'. Acest tip de 'Bruxellesim' nu poate fi corectat fara amendarea tratatului de baza", a precizat el.
Bruxellesul poarta discutii cu Varsovia in privinta a doua legi foarte criticate introduse de noul guvern polonez, dar este improbabil ca UE sa recurga la masuri punitive, a declarat joi presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Comisia Europeana va dezbate saptamana viitoare situatia statului de drept in Polonia, in conditiile in care un oficial UE a solicitat o procedura de supraveghere care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei in Consiliul European.
Juncker a declarat insa ca aplicarea acestei optiuni, prevazuta la articolul 7 al Tratatului UE, este improbabila.
"Suntem acum in discutii cu Polonia si nu vreau sa speculez asupra posibilelor consecinte care ar putea decurge din aplicarea articolului 7. Nu suntem in aceasta situatie si nu cred ca vom ajunge acolo", a declarat seful executivului comunitar in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Amsterdam, unde se afla in contextul preluarii presedintiei semestriale a UE de catre Olanda.
"Sa nu dramatizam prea mult. Abordarea noastra este foarte constructiva. Nu vrem sa lovim Polonia", a mai spus el.