Discurs istoric al premierului britanic Theresa May, privind BREXIT. "Marea Britanie va parasi piata unica"
In discursul de marti pe tema Brexit, premierul britanic Theresa May a anuntat ca tara sa va parasi piata unica.
In cadrul discursului privind BREXIT, Theresa May a facut anuntul pe care multi il anticipau inca de luni: Marea Britanie va parasi piata unica.
Insa, a avertizat Theresa May, daca acordul de schimb nu va fi unul avantajos, atunci ar prefera sa nu incheie niciunul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cat despre imigrantii care au cetatenie UE, Theresa May le-a promis ca drepturile lor vor fi respectate, ba chiar vor avea mai multe dupa BREXIT.
Prima reactie la discurs a venit din partea Germaniei, care a apreciat discursul ca fiind unul constructiv, insa a transmis si ca asteapta anuntul oficial privind parasirea UE de catre Marea Britanie, pentru a putea incepe negocierile.
Principalele declaratii ale premierului britanic Theresa May si reactia Germaniei
UPDATE 15:01 Prima reactie din interiorul UE dupa discursul Theresei May vine din partea ministrului de Externe german, Frank-Walter Steinmeier:
"Declaratiile premierului britanic indica faptul ca vrea o relatie pozitiva, constructiva, prietenoasa si puternica cu UE. Asta e bine.
Si noi vrem la fel, dar pozitia noastra e ferma: negocierile vor incepe atunci cand vor face anuntul oficial ca parasesc UE. Maine, vom vota in cabinetul privind BREXIT care este pozitia noastra privind aceste negocieri.
Este in interesul Germaniei si al Europei sa mentinem unitatea intre cele 27 de state UE si sa mentinem piata unica", a declarat Frank Walter-Steinmeier.
UPDATE 14:55 Premierul britanic a lansat in incheiere un nou avertisment Uniunii Europene. Daca se va incerca pedepsirea Marii Britanii, atunci UE isi va face rau singura.
"O spun clar: vrem sa fim prieteni si vecini buni. Stiu insa ca sunt voci care cer un acord prin care Marea Britanie sa fie pedepsita, pentru ca alte tari sa nu fie tentate sa paraseasca UE.
Acest lucru ar face rau tarilor din UE."
UPDATE 14:50 In finalul discursului, Theresa May a facut din nou apel la unitate.
"Unul dintre motivele pentru care Marea Britanie este o democratie de succes este faptul ca, atunci cand are loc un vot, toti il respecta. Astfel, tara este unita.
Asta vedem astazi. Marea majoritate a oamenilor, indiferent ce au votat, spun ca trebuie sa aiba loc BREXIT. Nu se cere anularea rezultatului, ci se analizeaza cum il putem transforma intr-un succes. Tara este unita.
Trebuie sa incetam sa impartim lumea in cei care vor sa iesim si cei care vor sa ramana si sa vedem mai degraba cum putem face din acest BREXIT un succes si cum putem construi o Marea Britanie globala."
UPDATE 14:45 Premierul britanic avertizeaza ca ar prefera sa paraseasca UE fara a avea un acord de schimb, decat sa accepte unul dezavantajos.
Daca UE va propune unul dezavantajos, atunci "acest gest nu ar fi unul pe care un prieten l-ar face", a adaugat Theresa May.
UPDATE 14:40 Theresa May a propus ca acordul BREXIT sa fie unul flexibil, iar anumite prevederi sa dureze mai mult sau mai putin pana la momentul in care vor fi implementate.
UPDATE 14:35 Theresa May a facut anuntul anticipat de multi: "Marea Britanie va parasi piata unica". Cu toate acestea, premierul spera sa obtina un acord de liber-schimb avantajos cu UE.
Dupa ce acest lucru se va intampla, tara nu va mai plati sume uriase catre UE, insa ar putea plati anumite taxe pentru a avea acces la diverse programe.
UPDATE 14:29 Anunt important facut pentru imigrantii din Marea Britanie. Theresa May vrea ca cetatenilor UE sa le fie garantata respectarea drepturilor, cat mai repede posibil.
Mai mult de atat, premierul britanic a adaugat ca, dupa BREXIT, acestia vor avea chiar mai multe drepturi decat in prezent.
UPDATE 14:25 Theresa May precizeaza ca intelegerea in cazul BREXIT va trece si prin parlament, pentru a fi votata.
UPDATE 14:20 Premierul britanic a declarat ca va lua in calcul sugestiile Scotiei si Tarii Galilor privind BREXIT-ul si ca va fi mereu o relatie speciala intre Marea Britanie si Irlanda.
UPDATE 14:16 Theresa May insista ca nu vrea ca Marea Britanie sa fie membru partial UE sau asociat UE, ceea ce ar insemna sa fie "jumatate afara, jumatate inauntru": "Marea Britanie va parasi UE. Treaba mea este sa obtin un acord bun pentru tara."
UPDATE 14:12 Discursul premierului britanic incepe sa isi vada efectele pe burse. Lira sterlina s-a apreciat si fata de dolar, si fata de euro.
UPDATE 14:10 Desi va parasi UE si piata unica, premierul britanic vrea in continuare o relatie buna cu toate tarile.
"Vom continua sa fim parteneri de nadejde si prieteni apropiati. Vrem sa va cumparam bunurile, sa vi le vindem pe ale noastre, sa facem schimburile cat mai libere si sa lucram impreuna pentru a fi toti mai in siguranta, mai prosperi."
Theresa May a adaugat ca cetatenii UE vor fi in continuare bineveniti in Marea Britanie.
UPDATE 14:05 UE trebuie sa isi invete lectia dupa acest BREXIT, precizeaza Theresa may. Diversitatea reprezinta marea putere a acestui continent, iar in acest caz se poate proceda numai in doua feluri: o elimini sau o respecti.
"Votul nostru nu a fost o respingere a valorilor europene pe care le impartasim. Nu a fost nicio o dorinta de a ne distanta de voi, prieteni si vecini."
UPDATE 14:01 Cat despre UE, Theresa May vrea sa aiba succes, si nu sa se destrame.
UPDATE 13:58 Premierul britanic adauga ca guvernul are un plan pentru BREXIT si sustine ca rezultatul referendumului din vara anului 2016 nu a fost un mesaj de izolare. "Marea Britanie este profund internationalista", a declarat Theresa May.
UPDATE 13:55 Theresa May anunta ca vrea ca Marea Britanie sa fie mai puternica si mai unita ca niciodata, la finalul BREXIT.
"Raspunsul meu este clar. Vreau ca Marea Britanie sa fie mai puternica, mai corecta si mai unita ca niciodata dupa aceasta perioada. Vreau sa fim o tara sigura, toleranta, prospera, cate atrage talente din toata lumea si defineste viitorul.
Vreau sa fim o Marea Britanie globala, cel mai bun prieten si vecin al partenerilor nostri europeni, dar si o tara care tinteste si mai departe de granitele Europei. O tara care iese in lume pentru a construi relatii cu prieteni vechi si care isi face aliati noi.
Vreau ca Marea Britanie sa isi valorifice potentialul si ambitia: o tara care este respectata peste tot in lume, puternica, increzatoare si unita in interior."
UPDATE 13:50 "In urma cu 6 luni, poporul britanic a votat pentru schimbare. Au votat pentru ca tara noastra sa aiba un viitor mai luminos. Au votat pentru a parasi Uniunea Europeana si pentru a imbratisa lumea.
Si au facut-o in mod constient: acceptand ca drumul pe care urmeaza sa il parcurgem este plin de necunoscute, dar avand incredere ca va duce catre un viitor mai bun pentru copiii si nepotii lor.
Este treaba guvernului pentru a duce la indeplinire aceste lucruri. Asta inseamna mai mult decat sa ne negociem noua noastra relatie cu UE. Inseamna sa facem un pas in spate si sa ne intrebam ce fel de tara dorim sa fim", si-a inceput discursul Theresa May.
Subiectele abordate in discurs
Discursul, asteptat de mai multa vreme, va prezenta cele 12 prioritati ale lui May, printre care se numara iesirea din piata comuna si din uniunea vamala, afirma cotidianul mentionat.
Aceeasi sursa prezinta fragmente din discursul premierului: "Urmarim un parteneriat nou si egal intre o Britanie independenta, autoguvernata, globala si prietenii si aliatii nostri din UE. Nu o apartenenta partiala la Uniunea Europeana, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care sa ne lase jumatate inauntru, jumatate afara. Nu urmarim sa adoptam un model de care se bucura deja alte tari. Nu urmarim sa ne agatam de bucati din calitatea de membru, cand iesim", ar urma sa spuna ea.
Telegraph adauga ca una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit va fi restabilirea controlului asupra frontierelor Regatului Unit.
Scaderi pe bursele asiatice din cauza ingrijorarilor cu privire la Brexit
Majoritatea burselor asiatice inregistrau scaderi marti dimineata, in conditiile in care premierul britanic Theresa May se pregateste sa anunte ruperea completa a Regatului Unit de Uniunea Europeana, informeaza AP.
Indicele Nikkei al bursei japoneze a inchis sedinta de marti sub pragul de 19.000 de puncte atingand cel mai scazut nivel din ultimele cinci saptamani, 18.813,53 puncte, in scadere cu 1,48% sau 281,71 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente. Pe pietele valutare, dolarul si-a continuat scaderea ajungand la 113,38 yeni, fata de 114 yeni anterior, la fel ca si moneda euro care a coborat pana la 120,90 yeni, fata de 121,08 yeni.
Pe alte piete, principalul indice al bursei chineze, Shanghai Composite Index, inregistra la ora 05.14 GMT o scadere de 0,75% pana la 3.080,04 puncte, indicele S&P-ASX 200 al bursei de la Sydeny a cazut cu 0,9% pana la 5.696,40 puncte la fel ca si Bursa din Noua Zeelanda.
Analistii sunt de parere ca discursul premierului Theresa May a alimentat ingrijorarile cu privire la un 'hard Brexit', ceea ce ii face pe investitori sa adopte o atitudine prudenta. Aceasta atitudine vine si in contextul investirii lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, pe data de 20 ianuarie. Unii analisti sunt de parere ca si incertitudinile cu privire la politicile viitorului lider de la Casa Alba contribuie la scaderile inregistrate de pietele bursiere.