Directorul FBI, cercetat dupa ce s-a razgandit de 2 ori privind cazul e-mailurilor lui Hillary Clinton

James Comey

Biroul de inspectie al ministerului american al Justitiei a anuntat joi ca va verifica un anumit numar de afirmatii care pun in cauza actiunea politiei si justitiei federale dinaintea alegerilor prezidentiale din 2016, transmite AFP.

Aceste verificari se vor concentra in special pe rolul crucial jucat de directorul FBI, James Comey, care, rand pe rand, a fost tinta unor vii critici atat din partea republicanilor, cat si a democratilor, pentru anunturile sale referitoare la Hillary Clinton.

La inceputul lui iulie, intr-o conferinta de presa surpriza, Comey a recomandat ca ex-secretarul de stat american sa nu fie urmarita in dosarul e-mailurilor trimise printr-un server privat, apreciind ca doamna Clinton a dat dovada de o "neglijenta extrema".

Aceasta decizie i-a iritat pe republicani, care, in lunile urmatoare, l-au acuzat pe seful FBI ca ar fi optat, in mod ilogic, impotriva inculparii candidatei democrate, tinand cont de gravele acuzatii.

Intr-o scrisoare catre Congres, pe 28 octombrie, James Comey a provocat o noua unda de soc relansand afacerea e-mailurilor fostei Prime Doamne. Un gest care a fost aplaudat de aceasta data de catre republicani si care a costat-o scump de Hillary Clinton in sondaje.

Citește și
Hillary Clinton
Hillary Clinton da vina pe Vladimir Putin si pe FBI pentru pierderea alegerilor. "Un complot fara precedent al rusilor"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In final, cu 48 de ore inaintea scrutinului prezidential, FBI a mentinut recomandarea initiala ca H.Clinton sa nu fie urmarita.

Dincolo de Comey, verificarile vor viza si serviciile de politie si judiciare, acuzate de a fi dezvaluit informatii confidentiale, in special in beneficiul echipei de campanie a lui Hillary Clinton.

De asemenea vor fi examinate circumstantele publicarii de catre politia federala a unui vechi raport de ancheta asupra unei amnistii foarte controversate acordate de fostul presedinte american Bill Clinton trader-ului Marc Rich.

Aceasta publicare a creat surpriza in ultima saptamana a campaniei prezidentiale. FBI a afirmat atunci ca proximitatea scrutinului nu reprezinta decat o coincidenta.

Biroul de inspectie al ministerului de Justitie este un organ independent, condus de un inspector general numit de presedintele Statelor Unite. Acest serviciu are ca scop anchetarea eficacitatii institutiilor din domeniul justitiei, urmarind eventualele abuzuri si violari ale cadrului legal.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
New York Times:
New York Times: "Serviciile rusesti l-ar fi filmat pe Trump cu prostituate la un hotel in Moscova". Sursele BBC confirma

Rusia nu detine materiale compromitatoare cu privire la presedintele ales al SUA, Donald Trump, sau la fosta sa rivala democrata Hillary Clinton, a afirmat miercuri Kremlinul.

Hillary Clinton da vina pe Vladimir Putin si pe FBI pentru pierderea alegerilor.
Hillary Clinton da vina pe Vladimir Putin si pe FBI pentru pierderea alegerilor. "Un complot fara precedent al rusilor"

Acuzatii dure ale candidei democrate la presedintia SUA, vizand implicarea Kremlinului in alegerile prezidentiale americane.

Hillary Clinton ataca
Hillary Clinton ataca "epidemia" de stiri false. Democrata considera ca raspandirea lor e o "amenintare pentru americani"

Hillary Clinton a vorbit si ea despre raspandirea stirelor false, unul dintre cele mai dezbatute subiecte in online al momentului.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.