Iohannis: "Tara mea este cea mai pro-americana din UE". Presedintele a cerut NATO sa sprijine Republica Moldova

×
Codul embed a fost copiat

Iohannis: "Nu exista alternativa la NATO, cea mai puternica si de succes alianta militara din istorie."

Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, in cadrul alocutiunii sustinute la dezbaterea ”Relevanta Parteneriatului Strategic Romania-SUA in actualul context international si de securitate”, organizata de Heritage Foundation la Washington, ca nu exista pentru tarile europene alternativa la NATO, aceasta fiind cea mai de succes alianta militara din istorie. Referindu-se la Rusia, care "incearca sa isi creeze propria sfera de influenta prin forta", Iohannis a spus ca este nevoie de dialog, dar "bazat pe o puternica descurajare".

”Romania a sustinut o cooperare stransa NATO-UE, pe baza complementaritatii. Nu exista alternativa la cea mai puternica si de succes alianta din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilitati sprijinind cercetarea si dezvoltarea in zone precum securitatea cibernetica si energetica. O angajare mai substantiala a aliatilor europeni in apararea comuna nu trebuie sa duca la slabirea legaturii transatlantice”, a declarat Klaus Iohannis.

El a dat asigurari ca Romania va contribui la dezvoltarea relatiei transatlantice pe care o considera ”pilonul central pentru stabilitatea intregului sistem international”.

Presedintele a subliniat ca NATO are de infruntat provocari in sudul si estul Aliantei care trebuie rezolvate intr-o maniera coordonata si coerenta.

Citește și
Klaus Iohannis, Monumentul Soldatului Necunoscut, Cimitirul Militar Arlington, Washington
Klaus Iohannis a depus o coroana de flori in Cimitirul Militar Arlington din Washington si s-a intalnit cu directorul CIA

”In est, Rusia incearca sa isi creeze propria sfera de influenta prin forta, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegala a Crimeii si militarizarea sa puternica, agresiunea in Ucraina de est, manevre militare la granitele NATO si influenta maligna din Balcani pana in Europa de Vest. In acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternica descurajare”, a spus seful statului, adaugand ca acest lucru necesita nu doar unitate in interiorul Uniunii Europene, cat si in relatia dintre SUA si UE.

Klaus Iohannis a amintit ca Marea Neagra are un rol de pivot pentru securitatea transatlantica, iar flancul estic al NATO trebuie intarit intr-o maniera unitara, de la nord la sud, pe toate cele trei componente - terestra, aeriana si maritima.

NATO trebuie sa continue sa-si sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia si Moldova. Acest lucru este esential pentru asigurarea securitatii si stabilitatii in Vecinatatea Estica”, a mai spus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis si-a inceput vizita in SUA luni, cand a primit, la Washington, distinctia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de catre Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC) sefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Marti, Klaus Iohannis a avut o intrevedere cu directorul CIA, Mike Pompeo, si a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul National Arlington.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Washington, ca Romania isi face treaba ca aliat al Statelor Unite in cadrul NATO si al Parteneriatului Strategic dintre cele doua state, tara noastra fiind prima din Alianta Nord-Atlantica ce a ajuns la pragul de 2% din PIB alocat Apararii in timpul administratiei Trump.

Presedintele Romaniei a dat asigurari ca Parteneriatul Strategic cu SUA va ramane un pion central al politicii externe si de securitate a Romaniei.

”Succesul sau remarcabil se datoreaza nu numai viziunii impartasite a ambelor noastre tari si angajamentului politic, ci, cel mai important, simpatiei si prieteniei autentice dintre cele doua natiuni. Tara mea este cea mai pro-americana din Uniunea Europeana. Peste 70% dintre romani, asa arata sondajele, au sentimente pozitive fata de SUA, iar acest lucru este transpus in actiuni concrete. Aceste sentimente pozitive provin si din sprijinul consistent oferit de SUA dupa caderea Cortinei de Fier. Acest sprijin a fost consolidat dupa lansarea parteneriatului strategic, in 1997. Acesta a fost un adevarat catalizator pentru eforturile de progres si modernizare si pentru schimbarile democratice, economice si sociale profunde ale Romaniei, care au dus la aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana”, a spus Iohannis, in cadrul unei dezbateri organizate de Heritage Foundation.

Presedintele a evocat faptul ca Romania si Statele Unite, dupa 20 de ani de parteneriat strategic, au avut si au in continuare o viziune comuna in ce priveste problemele majore de securitate internationala.

Ca un aliat de incredere, Romania isi face treaba. In acest an ne-am indeplinit obiectivul (...) asumat sub auspiciile NATO, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare. Acest lucru ne face primul aliat pentru a atinge aceasta tinta in actualul mandat al Administratiei SUA si al celui de-al 6-lea membru NATO care o face. Sunt fericit sa mentionez ca aceasta a fost una dintre prioritatile de pe agenda mea, cand am preluat functia. Si a fost adoptata cu un sprijin politic unanim. Scopul nostru este de a mentine nivelul minim de 2% pentru cel putin un deceniu. Aceasta va permite Romaniei sa continue programe majore de achizitie, extinzand potentialul cooperarii pe termen lung si cu industria de aparare din SUA”, a afirmat Klaus Iohannis.

Iohannis a mentionat si colaborarea stransa in combaterea terorismului si pentru instalarea scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei.

”Scutul de la Deveselu, gazduind circa 200 militari, a intrat in functiune anul trecut si a fost integrat cu sistemul NATO de aparare antiracheta. Este extrem de important sa continuam si sa finalizam abordarea europeana progresiva si adaptabila si, pe baza acesteia, sistemul NATO de aparare antiracheta, deoarece Iranul isi continua programul de rachete balistice. Desfasuram o instruire intensa comuna a fortelor americane si romane in unele dintre cele mai bine dotate facilitati de transport pe teritoriul Romaniei, cum ar fi baza Mihail Kogalniceanu, foarte importanta pentru pre-desfasurarea trupelor americane si a echipamentului militar”, a mai spus Iohannis.

Iohannis: "Sprijinul SUA inseamna prosperitate si garantia ca Romania nu se intoarce intr-o sfera de influenta estica"

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, intr-o dezbatere organizata miercuri la Washington, ca relatiile economice romano-americane din cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele doua state au un potential ridicat de crestere, cu beneficii pentru ambele parti, Iohannis apreciind ca, pentru Romania, Statele Unite ”inseamna securitate, prosperitate, libertate, democratie si garantia ca nu se va intoarce intr-o sfera de influenta estica”.

Pe langa securitate, natiunile noastre au nevoie de o prosperitate comuna (...) Comertul investitiile sunt dimensiuni cruciale ale Parteneriatului Strategic, cu un potential ridicat de dezvoltare, furnizand beneficii nu doar pentru Romania si SUA, dar si pentru regiune in ansamblu”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mentionat citeva din avantajele tarii noastre din punct de vedere investitional: pozitionarea strategica la rascrucea rutelor comerciale si energetice din regiune, cresterea economica constanta din ultimii 7 ani, existenta unor sectoare economice competitive, printre care industria auto, inclusiv prin fabrica Ford de la Craiova, un sector IT dinamic si dependenta redusa de importul de gaze naturale.

Un alt liant al relatiei Romaniei cu Statele Unite este comunitatea romanilor din America, estimata la 1.000.000 de persoane. ”Pe latura guvernamentala, colaborarea pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver va intari si mai mult aceasta legatura si ne va ajuta sa avansam pe calea prosperitatii comune”, a spus seful statului.

”In acelasi timp, regiunea conteaza pe continuarea angajamentului SUA pentru securitatea ei. Pentru noi, sprijinul SUA inseamna securitate, prosperitate, libertate, democratie si, nu in ultimul rand, garantia ca Romania nu se va intoarce intr-o sfera de influenta estica”, a incheiat Iohannis alocutiunea sa sustinuta in cadrul dezbaterii „20 Years After – The Relevance of the Romanian - U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, organizate de Heritage Foundation, la Washington.

Pe 9 iunie, Klaus Iohannis va avea o intrevedere si cu presedintele SUA, Donald Trump.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Presedintele Iohannis s-a intalnit cu seful CIA. Ce i-a spus acesta despre serviciile de informatii din Romania si ISIS
Presedintele Iohannis s-a intalnit cu seful CIA. Ce i-a spus acesta despre serviciile de informatii din Romania si ISIS

Presedintele Klaus Iohannis a avut o intrevedere, marti, in a doua zi a vizitei sale in Statele Unite ale Americii, cu directorul CIA, Mike Pompeo.

Klaus Iohannis a depus o coroana de flori in Cimitirul Militar Arlington din Washington si s-a intalnit cu directorul CIA
Klaus Iohannis a depus o coroana de flori in Cimitirul Militar Arlington din Washington si s-a intalnit cu directorul CIA

Aflat in vizita in Statele Unite, Klaus Iohannis a depus o coroana de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut in Cimitirul Militar Arlington din Washington.

Klaus Iohannis a primit, la Washington, distinctia „Light Unto the Nations”. Discursul tinut de presedinte in SUA
Klaus Iohannis a primit, la Washington, distinctia „Light Unto the Nations”. Discursul tinut de presedinte in SUA

Presedintele Klaus Iohannis a primit luni, la Washington, distinctia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de catre Comitetul Evreiesc American sefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Iohannis se intalneste marti, la Washington, cu directorul CIA, Mike Pompeo
Iohannis se intalneste marti, la Washington, cu directorul CIA, Mike Pompeo

Presedintele Klaus Iohannis va avea marti, in cadrul deplasarii sale in Statele Unite ale Americii, o intalnire cu directorul CIA, Mike Pompeo, informeaza Administratia Prezidentiala.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.