Alegeri parlamentare in Republica Moldova!
Doua milioane si jumatate de cetateni moldoveni au fost chemati la urne pentru alegeri anticipate - un vot menit sa scoata tara din criza politica dupa un precedent scrutin care s-a lasat cu proteste violente de strada.
Vladimir Voronin a dizolvat atunci legislativul. Trei incercari de a alege un nou presedinte au esuat in lipsa unui singur vot. Este insa de asteptat ca fostul ministru de interne din Moldova sovietica sa ramana influent si dupa alegerile acestea.
Intr-o deplina sincronizare au evoluat si relatiile dintre Voronin si Traian Basescu - ba ciocnesc impreuna un pahar de vin moldovenesc, ba schimba declaratii acide. In ultimii doi ani, comunistii au dezvoltat o retorica severa fata de Romania, acuzata ca mineaza suveranitatea Moldovei. Ba mai rau, Voronin a acuzat Bucurestiul ca ar fi orchestrat protestele post electorale din aprilie.
Pe 7 aprilie, zeci de mii de tineri au iesit in strada pentru a reclama fraudarea alegerilor. Protestele au degenerat, ducand la devastarea parlamentului si a presedintiei, sub privirile suspect de placide ale politistilor. Motiv pentru care multi sunt convinsi ca printre protestatari au fost infiltrati agitatori.
Declarariile belicoase au fost urmate de gesturi categorice precum introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani. Ridicarea lor nu se numara printre prioritatile lui Voronin.
Potrivit sondajelor, comunistii ar urma sa obtina la aceste alegeri cel mai bun scor, fara sa-si asigure insa majoritatea necesara pentru a-l desemna singuri pe viitorul presedinte. Tocmai de aceea vor incerca sa formeze o coalitie. Recent, Partidul Comunist a scazut pragul electoral de la 6 la 5%, pentru a favoriza micile partide de opozitie, strategie cu ajutorul careia sa-si asigure majoritatea.
Tara este divizata intre partizanii inversunati ai comunistilor si cei ostilili puterii: teama de saracie lucie e principalul resort care ii face pe oameni sa voteze cu comunistii.
Programarea alegerilor intr-o zi de miercuri pare gandita sa descurajeze participarea la vot a celor tineri si activi, mai ales a celor plecati la munca in strainatate.
Potrivit presei, Voronin a luat totusi in calcul si un scenariu defavorabil. Serviciul de Informatii Externe al Rusiei ar fi transmis regimului separatist de la Tiraspol misiunea de a organiza trecerea "in deplina siguranta" pe teritoriul transnistrean a lui Vladimir Voronin. Asta in cazul in care regimul comunist nu se va putea mentine la putere dupa 29 iulie, iar fuga pe cale aeriana ar fi compromisa.