Din cauza situației din Belarus, Estonia și-a convocat rezerviștii pentru o acțiune la granița cu Rusia
Guvernul eston a convocat 1.700 de rezervişti pentru un exerciţiu militar neanunţat, care va include instalarea unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul a 40 de km de graniţă cu Rusia, în contextul intensificării crizei migranţilor în Belarus.
Uniunea Europeană a acuzat Belarusul că transportă mii de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa şi îi împinge să treacă frontiera în Polonia, Lituania şi Letonia, state membre ale UE şi NATO, ca răzbunare pentru sancţiunile ce i-au fost impuse.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Minskul dezminte că alimentează deliberat această criză.
Vecinii din UE ai Belarusului, un aliat apropiat al Rusiei, au avertizat că actuala criză ar putea duce la o confruntare militară, au decretat stare de urgenţă şi au desfăşurat militari la graniţe.
Estonia are o situaţie geopolitică similară cu cele ale Lituaniei şi Letoniei, dar nu şi frontieră cu Belarus.
Exerciţiul, programat să dureze până la 25 noiembrie, a fost convocat pentru a testa capacitatea de reacţie rapidă a lanţului naţional de comandă, a indicat guvernul eston.
Rezerviştii vor ajuta la instalarea unui gard de sârmă ghimpată de 40 km la graniţa cu Rusia, în locurile unde riscurile de trecere frauduloasă sunt cele mai mari, potrivit unui comunicat al poliţiei şi pazei de frontieră.
"Ceea ce se întâmplă în Polonia, Lituania şi Letonia face necesară şi întărirea infrastructurii de frontieră în Estonia", a subliniat şeful acestui structuri, Elmar Vaher.