Dezastru provocat de incendii în Turcia și Italia. Oamenii au fugit din calea flăcărilor, care au cuprins și o plajă

Ultima actualizare: 31-07-2021 19:59

Mai multe incendii de vegetație au izbucnit în apropierea unor destinații de vacanță iubite de români. Cel puţin șase oameni au murit în infernul de foc care a cuprins sudul Turciei - printre care un pompier voluntar și doi muncitori forestieri.

 Alți 300 de oameni au fost afectați cu arsuri și, mai ales cu intoxicații cu fum. Flăcările au cuprins şi Sicilia. Zeci de oameni au fost evacuaţi şi un aeroport a fost temporar închis. Temperaturile trec de 40 de grade Celsius în zonele afectate de incendii.

Primarul din stațiunea Marmaris spune că nu poate fi exclus ceea ce el numește sabotaj, drept cauză a focului care s-a extins în localitate. Și alți responsabili vorbesc despre ipoteza unei mâini criminale. „Cei responsabili vor da socoteală pentru aceste atacuri împotriva naturii și pădurilor", a spus un înalt consilier al președintelui Erdogan.

Patronul unui mic restaurant, Murat Aktan, și prietenii săi au pornit la drum, joi seara, pentru a le duce câte ceva de mâncare pompierilor care luptă cu incendiile de vegetație în orașul Manavgat, de la Mediterană. Nu își închipuiau, însă, că vor ajunge ei înșiși în iadul fierbinte. Au împărțit hrana echipajelor de pompieri, dar, la întoarcere, mașina lor a nimerit în plină vâlvătaie.

Focul se întinsese peste șosea - și în față, și în urmă Așa că n-au avut altă șansă decât să meargă înainte. Aproape miraculos au scăpat teferi, "ca o evadare din infern", după cum au povestit ulterior.

Imaginile din satelit arată amploarea dezastrului incendiilor, în șase provincii din sudul Turciei. Au ars case și oamenii au fost siliți să fugă din sate și din stațiunile de la mare.

Arwa Damon: „Priviţi ce pagube au făcut incendiile aici. El locuia în această clădire. Era acasă când a ajuns focul şi a fugit într-acolo. A rupt o bucată din acest gard de sârmă pentru a se salva. "

Fumul de la incendii s-a ridicat şi deasupra Cataniei, după ce un incendiu de proporţii a izbucnit în apropierea oraşului sicilian. Mai multe familii au fost silite să-şi părăsească locuinţele. Peste 150 de oameni s-au refugiat pe malul mării, de unde au fost salvaţi de paza de coastă. În urma lor, focul a cuprins şi plaja.

Pompierii au fost chemaţi la câteva sute de intervenţii în ultimele 24 de ore pe întreaga insulă italiană. Au izbucnit incendii şi în zona Palermo, iar focul este aţâțat de rafalele de vânt fierbinte, în condiţiile în care temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO