Rușii amenință iar Moldova și dau termene în războiul din Ucraina: ”Asta va dura trei ani”. Ce cadou vor să-i facă lui Putin
Transformarea Republicii Moldova într-o nouă Ucraină nu doar că e în desfășurare, ci se accelerează.
Declarația aparține purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, după ce președinta Maia Sandu a schimbat guvernul cu un cabinet care va pune accent pe securitatea națională.
Între timp, rușii își întețesc atacurile în estul Ucrainei, chiar dacă suferă piederi tot mai mari.
Podul Zatoka, care leagă Ucraina, prin Odesa, de Republica Moldova și România, a fost zguduit vineri noaptea de o explozie, cel mai probabil în urma unui atac cu o dronă marină de suprafață.
Atacul a provocat doar pagube limitate, la fel ca la tentativele precedente, dar nu se știa că Moscova deține asemenea drone, atrag atenția experții occidentali.
Prigojin: „Dacă vrem să ajungem la Nipru, atunci asta va dura trei ani”
Între timp, Moscova continuă să piardă cantități uriașe de tehnică militară și sute de soldați în atacuri frontale efectuate asupra unor poziții fortificate ucrainene, în apropierea orașelor Bahmut, Vuhledar și Avdiivka.
Și totuși, analiștii militari se așteaptă ca atacurile rușilor să crească în intensitate pe măsură ce se apropie data de 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei. Generalii ruși vor cu orice preț să-i ofere cadou lui Putin o victorie, chiar dacă Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner, își recunoaște pesimismul.
Evgheni Prigojin: „Dacă vrem să ajungem la râul Nipru, atunci asta va dura trei ani. Dacă vrem să ocupăm întregul Luhansk și Donețk, asta va dura un an și jumătate sau doi”.
Iar șeful mercenarilor tocmai a anunțat că nu mai recrutează deținuți. Timp de patru luni, Prigojin a făcut personal turul închisorilor și a găsit în jur de 50.000 de condamnați dornici să profite de ofertă: "libertate după 6 luni pe frontul din Ucraina". În realitate, e vorba mai degrabă de libertatea de a muri... pe front.
Deținut: „În primul asalt, au murit 60 din 90”.
Joe Biden va vizita Polonia
Jurnaliștii CNN au stat de vorbă cu doi foști deținuți ruși, capturați de ucraineni.
Deținut: „Primeam sarcina să cucerim un loc și trebuia s-o facem cu orice cost. Dacă nu te supuneai ordinelor, erai împușcat. Doar puțini din unitatea mea au venit pentru bani. Cei mai mulți au acceptat pentru că aveau sentințe grele. Dar au fost și câțiva care mai aveau de stat în închisoare 12 zile și tot au venit”.
Însă, informațiile despre realitățile extrem de dure ale activităților Wagner pe front au ajuns, probabil, printre deținuți, reducând drastic numărul de voluntari.
Un alt factor-cheie în încetarea programului este rivalitatea tot mai mare dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner.
Vadim Skibitsky, adjunctul serviciului de informații militare ucrainean: „Conducerea armatei ruse se străduiește să diminueze cât mai mult rolul lui Prigojin, astfel încât să nu-și consolideze poziția în ierarhia de la Kremlin”.
În altă ordine de idei, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie, în semn de solidaritate cu aliații Ucrainei. Dar și pentru o reuniune cu liderii statelor din grupul București 9, din care fac parte, alături de România, țări din estul Europei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, Republica Moldova, amenintare,
Dată publicare:
11-02-2023 20:07