Detinutii condamnati la moarte, sursa de organe pentru chinezi. Traditiile care nu dau nicio sansa bolnavilor

Ultima actualizare: 09-04-2014 07:10
Prelevare de organe la Targu Mures. Trei vieti urmeaza sa fie salvate

China se confrunta cu o criza a donatorilor de organe, asa ca asiaticii recurg la detinutii executati in inchisoare, pentru a salva situatia.

China are una dintre cele mai scazute rate de transplant din lume: sub 2,4 transplanturi la un milion de locuitori in 2012. In Statele Unite ale Americii, Spania si Norvegia vorbim de 75 de transplanturi la un milion de locuitori.

Oficialii chinezi se recunosc depasiti de situatie si spun ca tara ar avea nevoie de 20 de ori mai multe astfel de operatii.

Ca sa incerce sa faca fata cererii, China a folosit pana acum organele prizonierilor condamnati la moarte si executati in inchisoare. Din 2012, aproximativ 64% din totalitatea organelor transplantate in China au provenit de aici.

Practica este una controversata, din punct de vedere etic. Drept urmare, saptamana aceasta oficialii din Sanatate ai tarii au semnat o rezolutie prin care sa puna punct acestui obicei, asta dupa ce, in luna martie, au lansat primul site dedicat inregistrarii donatorilor voluntari.

Masura nu va avea insa efecte deosebite, avand in vedere lipsa masiva de donatori cu care se confrunta tara. Aceasta problema isi are radacinile in traditia chineza, care spune ca trupul decedatului trebuie sa ramana neatins dupa moarte, pentru ca sufletul sau sa se poate reincarna.

Dar si la nivel declarativ, subiectul ramane unul tabu. Intr-un studiu realizat pe 298 de adulti, 88% dintre acestia au spus ca nu vor sa vorbeasca despre eventualitatea donarii de organe cu membrii familiei. Si fara sa stie ce isi doreste cel decedat, familia ramasa in urma va respinge cel mai probabil ideea.

Chinezii au facut totusi cateva progrese in ceea ce priveste mentalitatea din jurul acestui subiect. De curand, oficialii tarii au inceput sa promoveze inmormantarile in mare, pentru a economisi spatiul. In ceea ce ii priveste pe donatorii de organe, oficialii vor sa le promoveze acestora povestile in media si trei dintre ei au anuntat chiar ca vor deveni ei insisi donatori, dupa moarte.

Desi potrivit unui sondaj din 2012, realizat pe 1.012 de subiecti, 79% dintre acestia au declarat ca “donarea de organe dupa moarte este ceva nobil”, tot sunt putini aceia care chiar fac acest pas. Astfel, traficul de organe pe piata neagra este in floare.

In China, un rinichi ajunge sa coste si 200.000 de yuani, adica 32.000 de dolari, noteaza Quartz. Iar Crucea Rosie de aici este privita cu destul de multa suspiciune, societatea fiind acuzata de delapidare. 81% dintre aceiasi respondenti ai sondajului din 2012 au spus ca sunt ingrijorati ca organele lor ar putea ajunge oricum pe piata neagra.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!