Controversa transplantului de plamani de la fumatori. O sansa la viata ce vine la pachet cu risc mai mare de cancer

Ultima actualizare: 12-03-2014 06:50
operatie

O organizatie umanitara din Anglia sustine ca utilizarea plamanilor recoltati de la fumatori ar trebui sa fie folositi in transplanturi, in ciuda riscului crescut de cancer.

Plamanii proveniti de la fumatorii inraiti ar trebui sa fie folositi mai des in transplanturi, pentru a creste numarul vietilor salvate, sustine o organizatie umanitara, citata de publicatia Daily Mail.

In ciuda riscului mare de aparitie a cancerului, doctorii sustin ca mai multi pacienti cu boli in faze terminale ar fi salvati. De exemplu bolnavii de fibroza chistica ar trebui sa aiba sansa de a primi plamanii unui fumator sau ai unui batran, daca asta le va mai da cativa ani de viata, alaturi de cei dragi.

In Marea Britanie, zeci de pacienti mor anual in timp ce asteapta plamanii "perfecti", insa vietile lor ar putea fi prelungite, daca chirurgii ar folosi organe care nu sunt in stare perfecta.

Plamanii fumatorilor sunt folosite in 40% dintre transplanturile efectuate in Anglia, dar cercetatorii spun ca procentul ar putea depasi 50%, daca chirurgii ar fi mai putin selectivi.

Profesorul Andrew Fisher, de la Universitatea din Newcastle, a declarat ca "regula bunului simt ne spune ca nu e sanatos sa acceptam plamanii unui fumator. Dar ce e mai periculos, sa astepti plamanul perfect, care ar putea sa nu soseasca, sau sa iei unul care nu e in stare ideala?"

Statistica a aratat ca pacientii care au primit plamanii unui fumator aveau cu 20% mai multe sanse de a supravietui primilor trei ani decat cei care au ramas pe lista de asteptare.

Profesorul Fisher este inventatorul unui dispozitiv care "reconditioneaza" plamanii, prin expunerea lor la un amestec compus dintr-o solutie nutritiva si oxigen. Fisher sustine ca inventia lui permite folosirea unor plamani intr-o stare mai proasta decat in trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO