Detaliul pe care Kievul îl ascunde despre incursiunea în Rusia. Ce nu vor ucrainenii să iasă la iveală
Până în noiembrie, data alegerilor prezidențiale din Statele Unite, Volodimir Zelenski intenționează să elaboreze un plan care să servească drept bază pentru un viitor summit de pace, la care Kremlinul să fie invitat.
În acest moment nu se poate vorbi despre negocieri de pace, a replicat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. La două săptămâni după ce au intrat în Rusia, soldații ucraineni au ajuns să controleze 92 de localități.
Oficialii de la Kiev sunt perplecși. Desi se așteptau la o ripostă feroce din partea rușilor, militarii ucraineni reușesc să-și extindă incursiunea în regiunea rusă Kursk. Trupele Kievului au trecut graniţa într-un al doilea punct, la 35 de km vest de orasul Sudja. După distrugerea celor trei poduri pe raul Seim, ucrainenii încearca să izoleze încă 50 de localități rusești, exercitând concomitent presiune dinspre zonele deja capturate în est.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Armata rusă începuse să folosească pontoane pentru deplasarea trupelor şi aprovizionarea lor, dar şi aceste structuri provizorii au ajuns ținta sistemelor de rachete ucrainene. Unul dintre cele două pontoane instalate de ruși peste râul Seim nu mai este vizibil în imaginile din satelit, iar în zona a fost detectat fum.
Așa stând lucrurile, trupele ruse riscă să se vadă încercuite şi probabil capturate. Chiar și pentru o retragere, fereastra de timp se restrânge pe măsură ce ucrainenii înaintează şi închid unicul coridor terestru.
În schimb, pentru aceștia din urmă se deteriorează accelerat situația pe frontul de est al țării. Forțele Moscovei câștigă necontenit teren, Pokrovsk fiind zona cu cele mai intense lupte. Familiile cu copii care locuiesc acolo au primit ordin de evacuare.
Natalia Nahorna, corespondent TV 1+1: „În prezent, situația din Selydove este complicată. Se aud focuri de mitralieră și explozii de obuze la marginea orașului, ceea ce înseamnă că inamicul este foarte aproape”.
Kievul își ascunde pierderile suferite în Rusia
Pavlo Popov, șeful poliției din Selydove: „Mulți oameni vor să evacueze zona, caută o cale, dar unii nu au mașină. Alții nu știu unde să meargă. Așa că mergem să le spunem că există un tren de evacuare și pot cere ajutor”.
Orașul Pokrovsk, de importanță strategică, este un nod logistic-cheie pentru trupele ucrainene de pe frontul de est.
Kievul spera că Rusia va retrage masiv trupe de aici ca să-și apere propriul teritoriu din Kursk, ceea ce deocamdată nu s-a întâmplat în măsura aşteptată. În plus, armata ucraineană, care a mobilizat pentru incursiunea din Kursk trupe de elită, a suferit deja pierderi în oameni şi echipamente, despre care Kievul evită să ofere detalii şi explicaţii.
În acest context, Zelenski a cerut din nou aliaților săi occidentali să permită armatei sale să lovească mai adânc în Rusia cu armele cu rază lungă de acțiune furnizate.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Dacă partenerii noștri ar fi ridicat restricțiile privind folosirea armelor pe teritoriul Rusiei, n-ar fi fost nevoie să intram fizic cu trupe în regiunea Kursk ca să ne protejăm cetățenii din comunitățile de lângă graniță și ca să eliminăm potențialul Rusiei pentru noi agresiuni”.