Descoperirea facuta de rusi in spatele unui tablou cu Lenin: A stat ascuns aproape 100 de ani. Artistul a riscat enorm. VIDEO
Un portret al ultimului tar rus, Nicolae al II-lea, ramas ascuns timp de aproape un secol pe partea din spate a unui tablou infatisandu-l pe Lenin si descoperit accidental, va fi expus la Sankt Petersburg, au declarat restauratorii, citati de AFP.
"Portretul tarului pictat de Ilia Galkin in 1896 a ramas ascuns timp de 90 de ani pe partea din spate a unui alt portret, cel al lui Lenin, realizat in 1924 de catre pictorul Vladislav Izmailovich (1872-1959)", a explicat Tatiana Potselueva, sefa grupului de restauratori, care s-a ocupat timp de trei ani de tablou.
Portretul de mari dimensiuni (4 pe 3 metri) al lui Lenin, stand in fata cladirii Amiralitatii din Sankt Petersburg, s-a aflat expus in toti acesti ani in sala de festivitati a scolii 206 din fosta capitala imperiala, care a gazduit in epoca tarista un institut comercial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tabloul a fost deteriorat accidental in anii '70, iar restaurarea sa a fost initiata abia in 2013, de catre experti din cadrul Academiei Nationale de Arta si Industrie Stiglietz din Sankt-Petersburg, care i-au descoperit rapid secretul. Imaginea ultimului tar rus, ucis impreuna cu familia sa de bolsevici in 1918, a aparut sub un strat de vopsea solubila in apa.
"In mod normal, se picteaza peste vechea pictura, distrugand imaginea anterioara. Aici pictorul a pastrat-o, facand-o sa dispara sub un strat de vopsea solubila in apa, inainte de a picta pe partea din spate a tabloului", au indicat restauratorii
"Prin pastrarea portretul tarului Vladislav Izmailovich a riscat mult", a declarat rectorul interimar al Academiei, Vasili Kitchedji. Tabloul cu cele doua portrete va putea fi admirat de catre public la sfarsitul lunii noiembrie in cladirea Academiei Stiglietz.