Ultimatumul dat Europei de Erdogan. Turcia ar putea renunta sa intre in UE ca sa se alieze cu Putin
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca tara sa nu ar trebui sa persiste in incercarea de a intra in Uniunea Europeana.
El a afirmat ca Turcia ar putea adera la Organizatia de Cooperare de la Shanghai (OCS), o structura de cooperare regionala coprezidata de China si Rusia, relateaza France Presse. Aceste declaratii, publicate duminica de un cotidian turc, intervin in timp ce raporturile intre Turcia si Uniunea Europeana s-au tensionat ca urmare a vastelor epurari lansate de Ankara dupa lovitura de stat esuata din 15 iulie.
Unii deputati europeni cer suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la blocul european in semn de protest fata de incalcarile la adresa democratiei, in special din cauza arestarii mai multor jurnalisti si parlamentari prokurzi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Turcia ar trebui sa se simta relaxata cu privire la problema Uniunii Europene si sa nu faca o fixatie" din aceasta, a explicat Recep Tayyip Erdogan intr-o declaratie facuta jurnalistilor de la Hurriyet in avionul care il ducea in Uzbekistan.
"Unii ar putea sa ma critice pentru ca eu imi exprim opiniile. De exemplu, ma intreb de ce Turcia nu s-ar putea alatura Organizatiei de Cooperare de la Shanghai? ", a adaugat el, spunand ca a adus in discutie aceasta idee cu presedintii rus si kazah.
In mai multe randuri, Erdogan si-a formulat intentia de a adera la OCS, o organizatie de cooperare politica si economica, ce grupeaza China, Rusia si fostele republici sovietice din Asia Centrala. Pakistanul si India fac pasi pentru a se integra in aceasta structura.
Turcia si-a postulat intrarea in UE in 1987, iar negocierile au fost lansate in mod oficial in 2005. Dupa ce au fost accelerate in luna martie, odata cu semnarea unui acord cu privire la refugiati, acestea sunt de cateva luni in impas.
Erdogan a avertizat la inceputul acestei saptamani ca Turcia va organiza un referendum asupra procesului de aderare la UE in cazul in care nicio decizie nu va fi luata de Bruxelles pana la "la sfarsitul anului" cu privire la negocierile ulterioare.