Descoperire rară în Thailanda. Datează de peste 3.000 de ani. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 27-11-2020 16:23
Schelet balena - 6

Un schelet de balenă cu o vechime estimată între 3.000 şi 5.000 de ani, conservat aproape în întregime, a fost descoperit în Thailanda, relatează vineri BBC.

Oasele au fost găsite la începutul lunii noiembrie la o distanţă de aproximativ 12 kilometri vest de Bangkok.

Scheletul cu o lungime de 12 metri ar aparţine unui exemplar din specia balena lui Bryde (Balaenoptera brydei). (Vezi galeria foto)

Specialiştii speră că această descoperire va oferi "o fereastră către trecut", în special pentru studii asupra nivelului mărilor şi a biodiversităţii.

Astfel de oase parţial fosilizate sunt "o descoperire rară", a declarat pentru BBC specialistul în mamifere Marcus Chua de la Universitatea Naţională din Singapore.

"Există puţine subfosile de balenă în Asia", a spus el, şi chiar mai puţine sunt "în stare atât de bună".

În fotografiile publicate de ministrul Mediului din Thailanda, Varawut Silpa-archa, se poate observa că oasele sunt aproape intacte. Potrivit politicianului, peste 80% din schelet a fost recuperat până în prezent, inclusiv vertebre, coaste, aripioare şi un omoplat. Numai capul scheletului ar avea aproximativ trei metri lungime.

Chua a precizat că această descoperire va permite cercetătorilor să afle mai multe informaţii despre anumite specii din trecut şi dacă există diferenţe între balenele lui Bryde din prezent şi cele din trecut.

Scheletul va oferi, de asemenea, informaţii cu privire la "condiţiile paleobiologice şi geologice de la acea vreme, inclusiv estimarea nivelului mării, tipurile de sedimente şi comunităţile biologice contemporane de atunci".

"Prin urmare, această descoperire oferă o fereastră către trecut, odată cu datarea scheletului", a spus Chua.

Oasele urmează să fie datate cu carbon pentru a se determina vechimea lor exactă, rezultatele fiind aşteptate în decembrie.

Golful Thailandei a avut o istorie interesantă în ultimii 10.000 de ani, a subliniat biologul, nivelul mării fiind la acea vreme cu până la 4 metri mai ridicat decât în prezent şi cu o activitate tectonică intensă. Scheletul a fost descoperit în largul zonei Samut Sakhon.

Exemplarele din specia balena lui Bryde, prezente în multe zone ale lumii în ape calde şi tropicale, trăiesc şi în prezent în jurul Thailandei.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO