Democraţii se tem că Trump atrage SUA într-un război cu Iranul. Anunțul armatei americane

sistem patriot in arabia saudita
Getty

SUA vor trimite baterii Patriot în Orientul Mijlociu pentru a contracara ameninţările iraniene. Un portavion şi mai multe bombardiere sunt pe drum.

Secretarul apărării Patrick Shanahan a aprobat o nouă desfăşurare de rachete Patriot în Orientul Mijlociu, cel mai recent răspuns al Washingtonului la ceea ce acesta consideră a fi o ameninţare în creştere din partea Iranului, potrivit informaţiilor furnizate vineri Reuters de un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Oficialul american a refuzat să dezvăluie câte baterii Patriot ar urma să fie trimise în regiunea Orientului Mijlociu.

Reuters aminteşte că sistemul de apărare antirachetă Patriot este fabricat de compania Raytheon şi este proiectat să intercepteze rachete lansate.

Trimiterea de rachete Patriot în regiune ar însemna o revenire a Pentagonului asupra deciziei adoptate acum câteva luni de retragere a câtorva baterii Patriot din Orientul Mijlociu.

Citește și
Donald Trump, Xi Jinping
Războiul comercial SUA - China: tarifele de 25% au intrat astăzi în vigoare
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Anul trecut, oficialii au explicat retragerea bateriilor Patriot ca parte a unui efort mai larg al armatei americane de ajustare a desfăşurării prezenţei sale pe plan global, intenţia Pentagonul fiind, la acea dată, aceea de a acorda prioritate provocărilor militare din partea Rusiei şi Chinei.

Decizia susţine consolidarea apărării SUA, care a desfăşurat recent în regiunea Orientului Mijlociu un portavion şi un grup de bombardiere, invocând existenţa unor semnale îngrijorătoare din partea Iranului, care ar indica posibile pregătiri ale unui atac

SUA trimit în Orientul Mijlociu un portavion şi mai multe bombardiere strategice de tip B-52

 

Bombardiere strategice B-52 Stratofortress trimise de SUA în Orientul Mijlociu pentru a răspunde ameninţărilor Iranului au sosit la o bază americană din Qatar, a comunicat vineri CENTCOM, comandamentul central al armatei SUA.

Armata SUA a anunţat marţi că un număr de bombardiere B-52 vor face parte dintre forţele ce sunt trimise în Orientul Mijlociu pentru a contracara ceea ce administraţia Trump afirmă că sunt 'indicii clare' ale unor ameninţări din partea Iranului împotriva forţelor americane din zonă.

Iranul a denunţat noile desfăşurări militare americane, printre care se află un portavion, drept 'ştiri vechi' anunţate acum pentru a-l intimida printr-un 'război psihologic', într-o perioadă în care Washingtonul înăspreşte şi sancţiunile financiare împotriva Teheranului.

USS Abraham Lincoln ia locul unui alt portavion, deplasat în afara zonei Golfului luna trecută.

O fotografie făcută de personalul Air Force staţionat la baza aeriană Al Udaid şi postată pe site-ul CENTCOM arată două aeronave. În text se scrie: 'Sosirea B-52. Avioane B-52H Stratofortress alocate celui de-al 20-lea Escadron expediţionar de bombardament sunt parcate pe o pistă de zbor la 8 mai 2019'.

Ofiţerul de presă de la baza Al Udaid, de lângă Doha, nu a răspuns deocamdată la solicitările Reuters.

CENTCOM răspunde de operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu şi Afganistan.

Administraţia de la Washington a înăsprit sancţiunile împotriva Teheranului în această lună, eliminând anularea scutirilor care le permiteau anumitor ţări să importe petrol brut din Iran.

Iranul a răspuns hotărând să suspende aplicarea 'unora' dintre 'angajamentele sale' asumate în cadrul acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri şi din care SUA s-au retras anul trecut.

Democraţii se tem că Donald Trump atrage SUA într-un război cu Iranul 

 

Democraţii avertizează că administraţia de la Casa Albă este pe cale să angajeze Statele Unite în mod inexorabil pe calea unui război cu statul din Golful Persic, a comentat joi într-un amplu editorial The Times of Israel. Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a anunţat la începutul săptămânii trimiterea mai multor bombardiere şi a unui portavion în Golf, în contextul în care tensiunile dintre SUA şi Iran au atins un nou nivel.

În timp ce John Bolton invocase ameninţări iraniene împotriva intereselor americane pentru a justifica această desfăşurare, ca răspuns la 'un număr mare de avertismente îngrijorătoare şi escaladare' - unii oficiali au declarat pentru Daily Beast că el a exagerat informaţii primite de la serviciile secrete militare într-un mod disproporţionat.

'Sunt profund îngrijorat şi mă tem că administraţia Trump ne antrenează pe calea unui război inutil cu Iranul', a declarat marţi senatorul de Virginia, Tim Kaine, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Senat. 'De luni de zile, Casa Albă a luat mai multe decizii pentru a spori tensiunile, în special desfăşurând cu regularitate în mod abuziv portavionul USS Abraham Lincoln ca avertisment pentru Iran', a adăugat el. 'Vreau să spun clar: Administraţia Trump nu dispune de autoritate legală pentru a declanşa un război împotriva Iranului fără consimţământul Congresului', a declarat acesta.

Ben Rhodes, fost membru al echipei fostului preşedinte democrat Barack Obama, care a apărat acordul nuclear iranian în Congres, a avansat acelaşi argument. 'Bolton ameninţă Iranul şi exagerează informaţiile (serviciilor secrete), Congresul trebuie să indice în mod clar că administraţia nu are autoritatea legală de a folosi forţa împotriva Iranului fără permisiunea Congresului'", a subliniat el.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că Teheranul suspendă respectarea unora dintre angajamentele care îi revin conform acordului nuclear. El a comunicat că Iranul îşi va păstra rezervele de surplus de uraniu îmbogăţit şi apă grea în reactoarele sale nucleare şi a ameninţat cu reluarea îmbogăţirii uraniului.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile pentru renegocierea condiţiilor acordului. 'Noi suntem pregătiţi de negocieri în cadrul JCPOA, invocând Joint Comprehensive Plan of Action, denumirea oficială a documentului.

Acest anunţ intervenea la câteva săptămâni după ce administraţia americană a plasat Corpul Gardienilor Revoluţiei pe lista neagră a organizaţiilor teroriste şi a înăsprit sancţiunile împotriva Republicii Islamice prin retragerea autorizaţiilor acordate cinci ţări - China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia - de a cumpăra petrol iranian.

Pentru senatorul democrat de Connecticut, Chris Murphy, scopul acestor măsuri a fost de a spori în continuare tensiunile cu Iranul. Administraţia a declarat că foloseşte o campanie 'de maximă presiune' împotriva Teheranului pentru a-i schimba atitudinea.

'Strategia iraniană a lui Trump relevă o escaladare oarbă', susţine acelaşi senator, membru al Comisiei pentru relaţii internaţionale în Senat. 'Nu există un deznodământ. Nu există o strategie prioritară. Este vorba de o escaladare de dragul escaladării. Aceasta este extrem de periculos şi, în mod incontestabil, stupid', spune el.

Jeremy Ben-Ami, preşedintele un grup de avocaţi J. Street, orientat spre stânga, l-a criticat puternic pe Bolton, cunoscut pentru poziţiile sale în favoarea războiului. Un susţinător al invaziei în Irak, decisă de George W.Bush, Bolton a declarat la Paris, încă înainte de a se alătura administraţiei de la Washington, că politica SUA ar trebui să vizeze o slăbire a ''regimului molahilor la Teheran''.

'John Bolton a jucat un rol-cheie în decizia dezastruoasă de a intra în război cu Irakul', a afirmat Jeremy Ben-Ami, adăugând că acesta 'utilizează aceeaşi strategie astăzi pentru a încerca să iniţieze o nouă confruntare cu Iranul'.

J. Street, organizaţie creată în 2008 în sprijinul procesului de pace israeliano-palestinian cu sediul în SUA, a lansat un apel către membrii Congresului să adopte legea introdusă luna trecută de senatorul de New Mexico, Tom Udall, şi reprezentanta republicană Anna Eshoo (California) pentru a preveni un conflict armat cu Teheranul, fără aprobarea prealabilă a Congresului, notează Times of Israel.

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
SUA au trimis 10 avioane de luptă într-o misiune în România. Care e motivul
SUA au trimis 10 avioane de luptă într-o misiune în România. Care e motivul

Peste 10 avioane de luptă F-16, de la o bază militară din Texas, au fost trimise în România, pentru o perioadă de trei luni, în vederea sporirii securității în zonă

Războiul comercial SUA - China: tarifele de 25% au intrat astăzi în vigoare
Războiul comercial SUA - China: tarifele de 25% au intrat astăzi în vigoare

Washingtonul a impus vineri noi tarife vamale de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, în timp ce autorităţile de la Beijing au avertizat că vor reacţiona la aceste măsuri.

SUA ar fi vrut să folosească drone pentru asasinate. Ce riscă cel care a dezvăluit secretul
SUA ar fi vrut să folosească drone pentru asasinate. Ce riscă cel care a dezvăluit secretul

Un fost analist al serviciilor de informații din SUA a fost pus sub acuzare pentru că ar fi divulgat presei informații referitoare la un program militar secret cu drone folosite pentru asasinate.

SUA au trimis un portavion și bombardiere B-52 în Golful Persic. ”Sunt amenințători”
SUA au trimis un portavion și bombardiere B-52 în Golful Persic. ”Sunt amenințători”

Statele Unite au trimis un portavion american, dar şi bombardiere strategice de tip B-52 la Golful Persic, pentru că iranienii s-au arătat “ameninţători”, a anunțat, joi, președintele Donald Trump.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.