SUA au trimis un portavion și bombardiere B-52 în Golful Persic. ”Sunt amenințători”


Ultimul update: Joi 09 Mai 2019 23:00
Data publicarii: Joi 09 Mai 2019 22:13
Categorie: Stiri externe
Portavion american și bombardiere B-52 în Golful Persic

Statele Unite au trimis un portavion american, dar şi bombardiere strategice de tip B-52 la Golful Persic, pentru că iranienii s-au arătat “ameninţători”, a anunțat, joi, președintele Donald Trump.

”Erau foarte ameninţători”, a declarat Trump într-o discuţie cu jurnalişti, precizând însă că este ”deschis la discuţii cu Teheranul”.

”Avem informaţii despre care nu vreţi să ştiţi”, le-a spus el jurnaliştilor.

Trump a declarat că i-ar plăcea ca iranienii să-l sune, dar l-a acuzat pe fostul secretar de Stat democrat al lui Barack Obama John Kerry că i-a sfătuit să nu o facă.

El l-a acuzat pe Kerry de încălcarea Legii Logan (Logan Act), potrivit căreia persoane din afara Guvernului comit o infracţiune negociind cu alte ţări.

Fostul şef democrat al diplomaţiei americane este necesar să fie inculpat în acest sens, a îndemnat preşedintele republican.

Consilierul Casei Albe în probleme de securitate naţională John Bolton a anunţat duminică noaptea că Statele Unite trimit grupul antiaerian USS Abraham Lincoln şi o forţă alcătuită din bombardiere strategice de tip B-52 în Orientul Mijlociu.

Riscul unei confruntări militare cu Iranul există ”mereu”, a apreciat preşedintele Statelor Unite.

Însă ”sper să nu se întâmple”, a adăugat el.

 

Poziția Europei

 

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a subliniat ”divergenţe de opinie cu Statele Unite” în evaluarea impasului nuclear iranian, subliniind că Europa este esenţială în înfruntarea acestei crize.

”Noi nu suntem în favoarea escaladării unei situații, ci a recurgerii la alte mijloace diplomatice”, a declarat ea la Sibiu, într-o conferinţă de presă, după summitul informal european din România.

”Noi ne cunoaştem limitele, dar cu cât mai unită este Europa - aceasta a fost poziţia comună aici -, cu atât există şanse mai mari ale unor soluţii din dialog”, a insistat ea.

Portavionul USS Abraham Lincoln a traversat Canalul Suez şi se îndreaptă către Golful Persic, în contextul escaladării tensiunilor cu Iranul, a anunţat directorul autorităţii portuare egiptene.

Directorul autorităţii Canalului Suez, Mohab Mameesh, a declarat pentru agenţia egipteană oficială de presă Mena că a monitorizat joi traversarea canalului de către portavion.

Potrivit Mena, Mameesh s-a întâlnit, de asemenea, cu ataşatul militar american la Cairo, generalul Ralph Groover, care a efectuat o vizită la Canalul Suez pentru a verifica situația navei americane de război.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat miercuri că Iranul ar putea să înceapă să îmbogăţească stocul de uraniu la un nivel apropiat de cel militar şi a dat un ultimatum în acest sens de două luni.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO