Decizie istorică a CEDO: Vaccinarea obligatorie este ”necesară într-o societate democratică”

×
Codul embed a fost copiat

Vaccinarea obligatorie este 'necesară într-o societate democratică', consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi.

'Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19', a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind 'marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare', transmite AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată joi, informează Agerpres.


Potrivit lui Hervieu, hotărârea CEDO face 'constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict'.

Totodată, Curtea sprijină 'principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane'.

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la 'dreptul la respectarea vieţii private'.

Citește și
coronavirus romania
Coronavirus România, bilanț 8 aprilie. 4.989 de cazuri noi. Nou record de pacienți la ATI
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

'Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale', subliniază CEDO.

Aceste din urmă persoane, relevă Curtea, sunt 'tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză'.

Republica Cehă 'beneficiază, aşadar, de o marjă amplă de apreciere în acest context', adaugă Marea Cameră, ale cărei decizii nu pot face obiectul unui apel. 'Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc', subliniază instanţa.

În cazul în speţă, deşi 'neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii', a fost 'vorba de o măsură preventivă mai degrabă decât de una punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp', mai explică judecătorii de la Strasbourg.

Comisia Europeană propune crearea unei ”adeverințe electronice verzi” Covid-19

 

Comisia Europeană propune crearea unei ”adeverințe electronice verzi”, pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

i comunicat al Comisiei Europene, adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

”Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători. Toți cetățenii UE au un drept fundamental la liberă circulație în UE, iar acest lucru se aplică indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Același principiu se aplică și drepturilor resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere sau de rezidență legală în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre. Adeverința electronică verde va facilita exercitarea acestui drept, inclusiv prin posibilitatea de a prezenta o adeverință de testare sau o adeverință de vindecare” - precizează oficialii europeni.

În schimb, această adeverință poate servi drept dovadă a vaccinării, a testării și a vindecării pentru a elimina restricțiile privind libera circulație, cum ar fi testarea sau carantina, instituite într-un stat membru din motive de sănătate publică.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

”Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri.” - a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, conform sursei citate.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Studiu: Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât prima contagiere
Studiu: Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât prima contagiere

Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri, notează un studiu al Fundaţiei Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din Brazilia şi America Latină, relatează joi EFE.

Coronavirus România, bilanț 8 aprilie. 4.989 de cazuri noi. Nou record de pacienți la ATI
Coronavirus România, bilanț 8 aprilie. 4.989 de cazuri noi. Nou record de pacienți la ATI

Coronavirus România, bilanț 8 aprilie. Până astăzi, 8 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 993.613 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Japonezii au descoperit trei medicamente eficiente la SARS-CoV-2
Japonezii au descoperit trei medicamente eficiente la SARS-CoV-2

Cercetătorii japonezi au descoperit în urma unui experiment că o serie de medicamente care există deja pe piață inhibă noul coronavirus și patogenii similari, potrivit Japan Times.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.