Studiu: Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât prima contagiere
Reinfectarea cu noul coronavirus poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri, notează un studiu al Fundaţiei Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din Brazilia şi America Latină, relatează joi EFE.
Potrivit acestui studiu, care va fi publicat în mai de revista Emerging Infectious Desease (EID), persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus în formă uşoară şi nu au necesitat spitalizarea, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient, astfel încât cresc posibilităţile de reinfectare, inclusiv cu aceeaşi variantă contractată iniţial, scrie Agerpres.
Studiul relevă că, dacă o persoană se reinfectează cu aceeaşi variantă, acest lucru se produce deoarece "pacientul nu şi-a creat o memorie imunitară". În cazul unei a doua variante, acest lucru se întâmplă deoarece ea "ar scăpa" vigilenţei sistemului imunitar şi nu ar fi recunoscută de memoria generată anterior, fiind relativ diferită.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lui martie 2020 - momentul declanşării pandemiei în Brazilia - şi până la sfârşitul anului trecut. Dintre aceştia, patru au contractat SARS-Cov-2, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeaşi variantă.
În cele patru cazuri, prima infectare s-a produs cu simptome uşoare, însă la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente şi mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.
"Aceste persoane nu au avut o imunitate detectabilă decât după cea de-a doua infectare. Acest lucru ne determină să credem că pentru o parte din populaţie care a contractat o formă uşoară a bolii, nu este suficientă o singură expune la virus, fiind necesară mai mult de una pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate", a explicat Thiago Moreno, cercetător la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Sănătate Fiocruz şi coordonator al studiului.
Deşi până acum a fost studiată posibilitatea contagierii de două ori cu SARS-CoV-2, Moreno nu a eliminat posibilitatea şi unei a treia contagieri.
"Nu ştim cât durează imunitatea post-COVID-19. O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite" a coronavirusului, a precizat expertul brazilian.
La studiu au participat cercetători de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (UFRJ), de la Institutul de Educaţie şi Cercetrae D'Or (Idor) şi de la compania chineză MGI Tech Co.