Decizie fără precedent în SUA: Embrionii congelați sunt „copii” și trebuie protejați prin lege
O decizie fără precedent a Curții Supreme din Alabama pune în pericol accesul cuplurilor la procedurile de fertilizare in vitro.
Instanța dominată de judecători republicani a decis că embrionii sunt „copii”, prin urmare sunt protejați de lege și nu mai pot fi congelați sau distruși. „Fiecare ființă umană, din momentul conceperii, este făcută după chipul lui Dumnezeu”, scrie în textul hotărârii judecătorești, încărcat de referințe religioase. Decizia a fost criticată de comunitatea medicală americană și de Casa Albă.
Într-o decizie care a stârnit stupoare, Curtea Supremă din Alabama a hotărât că embrionii trebuie să fie considerați copii. Prin urmare, intră sub incidența legii care protejează minorii. Decizia are implicații majore în domeniul reproducerii umane asistate, spune o importantă asociație americană care luptă împotriva infertilității.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Barbara Collura, președinta asociației Resolve: „Nu știm sigur dacă specialiștii în infertilitate își vor putea continua activitatea. Oamenii ar trebui să se teamă de un viitor în care nu vor mai avea acces la proceduri de fertilizare in vitro”.
Scopul procedurii de fertilizare in vitro este obținerea mai multor embrioni, care, în multe cazuri, sunt congelați pentru un transfer ulterior în uter.
Barbara Collura, președinta asociației Resolve: „Curtea Supremă spune că (embrionul) este om? Putem să mai congelăm embrionii? Nu știu, ai voie să congelezi un om? Ce se va întâmpla cu toți embrionii congelați?”.
Există temeri că în statul Alabama nu va mai fi posibilă crioprezervarea embrionilor, iar cuplurile vor trebui să meargă în alte state pentru a face procedura.
Barbara Collura, președinta asociației Resolve: „Soarta embrionilor se află în mâinile celor care i-au creat. Ei pot decide să-i dea spre adopție, pot decide să-i doneze pentru cercetare. Îi pot ține congelați, dar decizia le aparține”.
Curtea Supremă din Alabama, stat în care și avortul este interzis, a trebuit să se pronunțe într-un proces intentat de trei cupluri unei clinici de infertilitate. Invocând o lege din 1872 privind moartea minorilor din cauza neglijenței, aceștia s-au adresat justiției după ce un alt pacient le-a distrus accidental embrionii. Inițial, o instanță a respins cazul, hotărând că aceștia nu pot fi descriși ca „persoane” sau „copii”. Cu o majoritate de opt judecători la unul, toți republicani, Curtea Supremă a decis, în schimb, că Legea privind moartea infantilă „se aplică tuturor copiilor nenăscuți, fără limite”.