Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.
Pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina, remarcă sursa citată, preluată de Agerpres.
Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Casa Albă a refuzat să comenteze această informaţie.
Decizia SUA, cu aproape două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să-şi preia mandatul la 20 ianuarie, vine după luni de insistenţe din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a permite armatei ucrainene să folosească arme americane pentru a lovi ţinte militare ruseşti departe de graniţa sa.
Schimbarea poziţiei Washingtonului urmează desfăşurării de către Rusia a unor trupe terestre nord-coreene pentru a-şi suplimenta propriile forţe, evoluţie care a provocat îngrijorare la Washington şi Kiev.
Primele lovituri în adâncime vor fi efectuate probabil cu rachete ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 190 mile (306 km), potrivit surselor citate de Reuters.
În timp ce unii oficiali americani şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că autorizarea acestor atacuri va schimba cursul actual al războiului, decizia ar putea ajuta Ucraina într-un moment în care forţele ruse câştigă teren şi ar putea pune Kievul într-o poziţie de negociere mai bună când şi dacă vor avea loc convorbiri pentru încetarea focului.
Nu este clar dacă Trump va reveni asupra deciziei lui Biden atunci când va prelua mandatul. Trump a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar şi militar al SUA pentru Ucraina şi a promis să pună capăt rapid războiului, fără a explica cum.
Cu toate acestea, unii republicani din Congres l-au îndemnat pe Biden să flexibilizeze regulile privind modul în care Ucraina poate utiliza armele furnizate de SUA.
Rusia a avertizat că ar considera orice decizie de flexibilizare a limitelor impuse utilizării armelor americane de către Ucraina drept o escaladare majoră, notează Reuters.