Dealul cu peste 200.000 de cruci unde nu e îngropat nimeni. Ce păţesc cei care le dau jos
În Lituania, intr-o zonă rurală, se află un scanctuar unic in lume: un deal pe care au fost puse mai bine de 200.000 de cruci. Loc de pelerinaj și relaxare, "dealul crucilor" are o istorie veche de un secol și jumătate.
De-a lungul timpului, a fost un simbol al rezistenței împotriva ocupației străine și a supraviețuit mai multor tentative de distrugere.
Sute de mii de cruci, în cele mai diferite forme si marimi, au fost ridicate, de-a lungul timpului, pe un deal din nordul Lituaniei - simbol al rezistentei în fața invadatorilor care au ocupat această țara baltică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima datează din 1863, când Rusia țarului Alexandru al II-lea a zdrobit o rebeliune a lituanienilor.
Semn al revoltei tăcute împotriva ocupantului, numărul crucilor a crescut, în pofida a numeroase încercări de distrugere a acestui sanctuar, probabil unic în lume. Astăzi sunt cam 200.000 de cruci.
În epoca ocupaţiei sovietice, partidul comunist a trimis de mai multe ori buldozerele să cureţe dealul. Prima dată în 1961, ultimă tentativă în 1985. Însă, de fiecare dată, crucile de lemn au reapărut pestea noapte. Şi tot mai multe.
Pe vremea comuniştilor circula o legendă care susţinea că tractoriştii trimiși să demoleze structura sacră ar fi pierit ulterior în accidente tragice, ori s-au îmbolnăvit .
Simas Daugmaudis, ghid turistic: “Este un loc simbolic, despre credința creștină, despre credință în viitor, despre faptul că lituanienii pot lupta în mai multe feluri pentru libertatea lor. Acest loc a fost distrus de patru, cinci ori, dar a fost reclădit de fiecare dată.”
Mici inscripţii, în diferite limbi, sunt mărturia fascinaţiei internaţională pe ca o emană sanctuarul. Una dintre cruci a fost adusă aici la sfârşitul unei misiuni NATO în statul baltic.
Simas Daugmaudis: Lituanienilor le place să vină aici la nunți, lasă o cruce marcând un nou început pentru întemeierea unei famili. Vii aici și când se naște un copil și lași o cruce pentru binecuvântarea unei noi vieți, care abia începe. Poți să vii aici doar să te relaxezi, ori poate pentru rugăciune.
În 1993, papa Ioan Paul al II-lea a ţinut o slujbă chiar la acest sanctuar, la care au participat 100.000 de credincioşi.
25 de ani mai târziu, cam un sfert de milioan de oameni, mulţi dintre ei turişti străini, vizitau dealul cu cruci.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!