De ce unii lideri mondiali se gândesc să scoată Rusia dintr-un sistem bancar cunoscut sub numele de SWIFT

swift
Getty

Liderii Uniunii Europene au luat în considerare ceea ce unii numesc „opțiunea nucleară” de a scoate Rusia din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, în urma invaziei Ucrainei.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că eliminarea Rusiei din SWIFT nu este direcția în care restul Europei vrea să meargă în acest moment, dar a remarcat că scoaterea națiunii din rețea este „întotdeauna o opțiune”.

Sancțiunile pe care le-am propus pentru toate băncile lor sunt de consecințe egale, poate mai multe consecințe decât SWIFT”, a spus Biden, referindu-se la ultima rundă de sancțiuni pe care a anunțat-o astăzi.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut joi Occidentului să interzică Rusia de la SWIFT într-un tweet. Joi mai devreme, CNN a raportat că UE nu este hotărâtă dacă va tăia Rusia de la SWIFT și că națiunile UE au fost împărțite din cauza deciziei.

 

Citește și
kremlin
Rusia: Site-ul Kremlinului şi cel al Ministerului Apărării au rămas fără conexiune la internet
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ce este SWIFT și ce ar putea însemna acesta pentru Rusia?

 

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini - în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze exprimate în dolari SUA.

Interrupția ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, membru în vizită la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Centrul Carnegie din Moscova. Excluderea Rusiei de la SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

 

Ce se întâmplă dacă Rusia este îndepărtată? Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT

 

SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectarii, potrivit Shagina.

SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația într-un comunicat din ianuarie. „Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente și legiuitorilor aplicabili”, a adăugat acesta.

Nu este clar cât de mult sprijin există între aliații SUA pentru acțiuni similare împotriva Rusiei. Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecventi utilizatori SWIFT care comunică cu băncile rusești, potrivit Shagina.

Banca Centrală Europeană a avertizat creditorii cu expunere semnificativă în Rusia să se pregătească pentru sancțiuni împotriva Moscovei, potrivit Financial Times. Oficialii BCE au întrebat băncile cum ar răspunde la scenarii, inclusiv o mișcare de a împiedica băncile rusești să acceseze SWIFT.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Război în Ucraina, 24 februarie. Rușii au capturat centrala nucleară de la Cernobîl, R. Moldova a decretat stare de urgență
Război în Ucraina, 24 februarie. Rușii au capturat centrala nucleară de la Cernobîl, R. Moldova a decretat stare de urgență

Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Rusia: Site-ul Kremlinului şi cel al Ministerului Apărării au rămas fără conexiune la internet
Rusia: Site-ul Kremlinului şi cel al Ministerului Apărării au rămas fără conexiune la internet

Numeroase site-uri guvernamentale ruse, inclusiv paginile web ale Kremlinului şi Ministerului Apărării, au rămas joi fără conexiune la internet, a informat observatorul de internet Netblocks şi a confirmat EFE, citată de Agerpres.

Ministrul ucrainean al Sănătății: 57 de oameni au fost ucişi în prima zi a invaziei ruse
Ministrul ucrainean al Sănătății: 57 de oameni au fost ucişi în prima zi a invaziei ruse

Ministrul ucrainean al sănătăţii Oleh Liaşko a declarat joi că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 au fost răniţi după ce Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei, informează Reuters, citată de Agerpres.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Rusia piratează site-uri de presă din România pentru dezinformare
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Rusia piratează site-uri de presă din România pentru dezinformare

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că a identificat deja site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală şi parte din conţinutul News.ro şi care sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.