De ce faimoasa atracție turistică Pamukkale din Turcia riscă să sece. GALERIE FOTO
Faimoasa atracție turistică din Turcia, Pamukkale, care atrage zilnic mii de turiști, riscă să sece.
Situl natural din sud-vestul țării este alcătuit din travertin, un tip de calcar format din dizolarea calciului alb pur de către apă, potrivit ziarului spaniol El Pais. Formațiunile stâncoase s-au format în urma cutremurelor din zonă, care au scos la suprafață ape termale, însă unele dintre bazinele de travertin conțin apă adusă artificial în scop turistic.
Gestionarea resurselor de apă este însă o problemă controversată de peste două decenii în zona „Castelului de bumbac”, după cum este numit în turcă.
Risc de secare la Pamukkale
Mai multe investigații indică faptul că folosirea și exploatarea necontrolată a apei care ajunge în travertin poate cauza secarea bazinelor.
Scăldatul în bazinele naturale este o tradiție de sute de ani, dar în secolul trecut, atracția turistică a ajuns într-un punct critic: travertinurile au devenit prea populare în rândul turiștilor, astfel că utilizarea piscinelor și gestionarea deșeurilor au afectat Pamukkale în mod negativ.
Una din cele mai dăunătoare măsuri luate de liderii orașului, potrivit sursei citate, a fost construirea unei rampe de asfalt pentru a permite vehiculelor să ajungă la formațiune. O altă decizie criticată a fost folosirea apei sitului pentru umplerea piscinelor hotelurilor construite deasupra. Totodată, turiștilor li s-a permis să utilizeze săpunuri și creme în bazinele naturale, fapt ce poluează apa.
Ce măsuri au fost luate după ce Pamukkale a intrat sub patrimoniul UNESCO - și ce probleme rămân
După 1988, când Pamukkale a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO, hotelurile au fost demolate, iar folosirea substanțelor chimice în piscine și mersul pe formațiuni cu pantofii au fost interzise.
Însă volumul imens de turiști rămâne problematic, în contextul în care nu există suficienți angajați care să îl gestioneze.
Majoritatea teraselor de travertin sunt complet uscate. Autoritățile din Turcia au decis să interzică accesul la ele din cauza condiției proaste în care se află.