De ce a lansat Rusia racheta hipersonică Oreşnik în Ucraina. Mesajul pe care Moscova încearcă să îl transmită Occidentului
Ministrul rus de Externe a afirmat că folosirea unei rachete hipersonice în războiul din Ucraina urmăreşte să facă Occidentul să înţeleagă că Moscova este gata să folosească orice mijloace pentru a se asigura că nu suferă „o înfrângere strategică”.
Rusia a folosit racheta hipersonică Oreşnik asupra oraşului ucrainean Dnipro luna trecută, în ceea ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a descris ca un test al unei rachete despre care a afirmat că nu poate fi doborâtă. El a spus că Rusia ar putea pune în acţiune alte astfel de rachete, în ”condiţii de luptă”, dacă este nevoie.
”Mesajul este că voi, vreau să spun SUA şi aliaţii SUA, care oferiţi aceste arme cu rază lungă de acţiune regimului de la Kiev, ei trebuie să înţeleagă că noi suntem gata să folosim orice mijloace pentru a nu le permite să aibă succes cu ceea ce ei numesc o înfrângere strategică a Rusiei”, a declarat Lavrov jurnalistului american Tucker Carlson.
”Ei luptă pentru a-şi păstra hegemonia asupra lumii, asupra oricărei ţări, oricărei regiuni şi oricărui continent. Noi luptăm pentru interesele noastre de securitate legitime”, a spus el.
Vorbind în engleză, Lavrov a afirmat că Occidentul a refuzat să discute despre menţinerea garanţiilor de securitate pentru Rusia în săptămânile şi lunile dinainte de invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022, numită la Moscova o ”operaţiune militară specială”.
„Noi nu am început acest război”
În timp trupele ruseşti au fost adunate la graniţa ucraineană, la începutul anului 2022, liderii occidentali au cerut Moscovei să nu îşi invadeze vecinul mai mic. Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Putin cu trei săptămâni înainte de invazie, spunând că a primit asigurări că Rusia nu va acţiona pentru a înrăutăţi situaţia.
Lavrov a afirmat că Ucraina a pierdut ocazia de a-şi păstra integritatea teritorială respingând de două ori propunerile pentru un acord, odată înainte de începerea războiului pe scară largă şi apoi în negocierile din aprilie 2022 din Turcia.
”Noi nu am început acest război. Am avertizat cu ani şi ani înainte că a împinge NATO mai aproape de graniţele noastre va crea o problemă”, a spus el, potrivit News.ro.
Putin şi-a trimis trupele peste graniţă din Rusia şi din Belarus, aliatul său, Putin spunând că Moscova îi apăra pe vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei şi dorea să ”de-nazifice” conducerea ucraineană de la Kiev.
Linii roşii
Pe parcursul interviului de 80 de minute, Lavrov a mai spus că Vestul ar trebui să renunţe la orice idee că Rusia nu are ”linii roşii” pe care nu ar permite nimănui să le încalce în apărarea intereselor sale.
”Dacă urmăresc logica pe care o enunţă unii occidentali în ultima vreme, că ei nu cred că Rusia are linii roşii, îşi anunţă liniile lor roşii, aceste linii sunt mutate din nou şi din nou, este o greşeală gravă”, a susţinut el.
Lavrov a respins ca fiind ”fără rost” planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, prezentat la sfârşitul anului 2022 şi planul subsecvent de ”victorie”, anunţat în acest an.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Ucraina, racheta hipersonica, moscova,
Dată publicare:
06-12-2024 08:04