David Cameron: Acordul privind un referendum deschide calea unei "decizii istorice" in Scotia
Premierul britanic David Cameron efectueaza luni o vizita la Edinburgh, cu scopul de a parafa un acord in vederea organizarii unui referendum, in 2014, asupra problemei, pe care o considera "istorica", a independentei Scotiei, relateaza AFP.
Cameron, care se opune acestei independente, urmeaza sa il intalneasca pe premierul nationalist scotian Alex Salmond, care cere ca acest scrutin sa aiba loc peste doi ani, in toamna.
"Cele doua Guverne ale Scotiei (Guvernul national de la Londra si Guvernul regional de la Edinburgh) s-au reunit pentru a pune la punct un referendum care va fi legal, just si hotarator", urmeaza sa declare Cameron in cursul acestei vizite, potrivit unor declaratii furnizate in avans de catre serviciile sale.
"Acest lucru marcheaza inceputul unui capitol important in istoria Scotiei si permite inceperea unei dezbateri reale. Acest lucru deschide calea celei mai importante dintre probleme, si anume (este necesara) o Scotie separata sau un Regat Unit?", urmeaza sa adauge liderul conservator.
Alegeri 2024
16:00
„România în şoc”. AP: Un populist de extremă dreapta intră în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România
15:55
Rezultate alegeri prezidențiale, turul 1: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe doi, iar Ciolacu demisionează din PSD
15:54
Dăncilă, atac la Ciolacu: "PSD a ratat intrarea în turul 2 al prezidenţialelor pentru că nu a avut candidat"
15:49
Valeriu Iftime: Iohannis a stricat PNL, are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
"Eu voi pleda cu hotarare in favoarea unui regat Unit", urmeaza sa mai spuna seful Guvernului britanic, subliniind ca "de-acum, scotienilor le revine sa ia o decizie istorica. Viitorul Scotiei depinde de verdictul lor".
Dupa luni de negocieri intre cele doua parti, acordul asteptat luni seara urmeaza sa ofere Parlamentului scotian puterea de a organiza consultarea.
Aceasta ar urma sa aiba o singura intrebare, de tipul "sunteti de acord cu independenta?". Aceasta este cerinta Guvernului britanic. Alex Salmond, liderul Partidului National Scotian (SNP), lua in calcul o intrebare indirecta, propunand o autonomie sporita, constient ca independenta este departe sa suscite o opinie unanima in randul scotienilor.
Ultimul sondaj cu privire la aceasta problema, publicat la 8 octombrie, arata ca mai putin de un sfert (28%) dintre cei 5,2 milioane de scotieni doresc sa paraseasca tutela Regatului Unit.
Scotia, unita din 1707 cu Anglia, se bucura de o autonomie sporita in urma unui referendum, in 1997. Parlamentul scotian are competente in materie de educatie, sanatate, mediu si justitie. Problemele referitoare la afacerile externe, energie, fiscalitate si aparare sunt de competenta Guvernului britanic.