Daily Mail, despre ghetoul romilor din Baia Mare: "Nu e de mirare ca multi romani vor sa vina in UK"
Cotidianul britanic Daily Mail a publicat joi in editia electronica un amplu material despre situatia romilor din ghetoul de la Baia Mare, scandal care dateaza din vara lui 2011.
Peste 500 de familii de romi din regiunea Baia Mare au fost constranse sa locuiasca in ghetourile insalubre si fara apa, energie electrica sau canalizare, situatie care a provocat un mare scandal, in momentul in care cand primarul a decis sa ridice unui zid in jurul ghetourilor.
"In astfel de conditii, nu este deloc surprinzator ca multi romani spun ca le-ar placea sa se mute in Marea Britanie din ianuarie 2014, cand vor dobandi dreptul de a locui si munci acolo, odata ce restrictiile aplicate romanilor si bulgarilor vor fi anulate, in conformitate cu principiul european al «libertatii de miscare»", noteaza Daily Mail.
Primarul Catalin Cherches a explicat ca situatia este rezultatul unei strategii mai ample, iar mutarea lor a fost o imbunatatire a conditiilor, in asteptarea finalizarii constructiilor unor noi locuinte sociale, care stagneaza de ani buni, pentru aceste familii care se chinuie sa supravietuiasca de generatii.
El a mutat romii care locuiau in case improvizate in fostele birouri ale fabricii Cuprom, dezafectata dupa revolutie. Aceasta decizie l-a facut pe Chereches unul dintre cei mai populari edili locali din Romania, o dovada ca "economiile lipsite de vlaga din Europa Centrala pot declansa solutii radicale", iar oamenii afectati de conditiile grele de viata pot vota politicieni mai radicali, care actioneaza impotriva "aparentelor probleme percepute de societate", afirma Daily Mail.
Chereches a castigat alegerile locale cu 86%, la cateva zile dupa demararea activitatilor de stramutare a romilor. Organizatiile pentru apararea drepturilor omului l-au acuzat pe primarul in varsta de 33 de ani, cu studii facute la Viena, de rasism, pentru actiunile prin care a izolat populatia de etnie roma in ghetou.
Un pensionar in varsta de 74 de ani le-a declarat jurnalistilor ca primarul a facut un lucru bun construind zidul, deoarece copiii romi erau o problema pentru oras, in timp ce "mutarea acestora la Cuprom este un lucru si mai bun pentru orasul nostru". In timp ce unii romi declara ca sunt recunoscatori primarului ca i-a ajutat cu o locuinta, altii considera ca la Cuprom "este ca un lagar. (...) Vrem sa stam afara nu putem sa stam in blocuri".