Reportaj The Sun: De ce vor sa plece toti tiganii din Romania, in Anglia. "E iadul pe Pamant aici"

tigani, Pata Rat, Cluj Napoca

Un reporter al tabloidului The Sun a venit in Romania, intr-un catun de tigani de la marginea orasului Cluj Napoca, si a cautat motivele care i-ar determina pe acestia sa plece in masa catre Marea Britanie in 2014.

Ziarul britanic a publicat cateva imagini infioratoare pe care corespondentul The Sun Graeme Culliford le-a facut in Pata Rat, zona in care se afla groapa de gunoi a orasului Cluj Napoca.

Pata Rat e Iadul pe Pamant”, spune Graeme Culliford, pentru care este foarte clar de ce tiganii din Romania vor sa emigreze in masa anul viitor, cand vor fi ridicate restrictiile de munca pentru romani si bulgari.

Corespondentul The Sun a stat de vorba la Pata Rat si cu cativa tigani care au deja locuri de munca in Marea Britanie si care intentioneaza sa-si duca familiile in regat.

Iata cateva fragmente din reportajul publicat vineri, 8 februarie, in tabloidul The Sun:

Citește și
solar
A practicat 14 ani o celebra metoda de infrumusetarea. S-a ingrozit cand i-au aratat medicii o poza
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

The Sun a calatorit in geroasa Transilvanie din inima Romaniei pentru a vedea la fata locului cum tiganii sunt fortati de autoritati, care-i privesc ca pe niste hoti si cersetori, sa plece. Langa orasul plin de viata Cluj Napoca, multi barbati si femei spun cum au fost fortati de autoritati sa traiasca la groapa de gunoi, dupa ce li s-a impus sa-si paraseasca locuintele. Fostul primar a considerat ca ei intuneca orasul si i-au relocat, se spune.

Convinsi ca sunt urati in propria tara – unde li se interzice sa ceara ajutoare sociale – multi spun ca in momentul de fata planuiesc sa se mute in Marea Britanie”.

Corespondentul The Sun l-a intalnit la Pata Rat pe Sebastian Hoce, 24 de ani, a carui familie a “scapat deja de conditiile barbare de aici si s-a mutat in regat”. Sustine ca toti si-au luat viza de munca. Acesta a spus ca anul viitor multi vor pleca, chiar daca nu vor avea asigurate locuri de munca.

Reporterul The Sun l-a prezentat pe Sebastian ca pe un cetetean onorabil, adaptat deja la viata din Marea Britanie, “care vorbeste aproape perfect engleza”. El spune ca traieste de 5 ani in estul Londrei, lucreaza ca zugrav si vine in Romania cat poate de des pentru sotie si copil. Sustine ca fiul sau este bolnav si inca nu poate beneficia de servicii medicale in Anglia, dar anul viitor lucrurile se vor schimba.

Sebastian a spus ca in Anglia primeste si ajutor pentru chirie, iar la sfarsitul lunii aduna un castig de 1.500 de lire sterline, in timp ce in Romania ar castiga maxim 200 de lire. Mai spune ca o parte din cei 20 de veri pe care ii are sunt deja in Marea Britanie si este convins ca ceilalti ii vor urma la inceputul lui 2014.

The Sun: “Primul lucru care te loveste cand ajungi aici (n.n. – in Pata Rat) – in afara mirosului acru, gramezile de gunoaie, barbati, femei si copii cocosati care rascolesc in zapada – este multimea de ciori. Zboara cu miile in cerc, desupra capului – grase si lacome ca vulturii – cautand viitoarea gustare. Sunetele pe care le scot sunt terifiante, iar cainii fara stapan care cutreiera groapa sunt amenintatori.

In Pata Rat totul se invarte in jurul gunoiului. Oamenii isi construiesc casele din resturi aruncate, copii se joaca cu deseuri, iar adultii scormonesc dupa mancare si lucruri de valoare. Activistii estimeaza ca 1.500 de tigani au fost fortati sa se mute in gunoi, dupa ce au fost alungati din casele lor.

Tiganii se confrunta cu rasismul si violenta constante in Romania, din partea autoritatilor si extremistilor de dreapta – ei spun de asemenea ca sunt discriminati de guvern, care refuza sa le asigure minimul necesar. In Romania primesti ajutor social doar daca ai carte de identitate, pe care multi tigani nu o au, pentru ca nu au adresa permanenta”.

Corespondentul The Sun mai prezinta cazurile altor familii care locuiesc in Pata Rat si care, sustine el, vor lua drumul spre Marea Britanie la inceputul anului 2014.

Incheie reportajul cu cateva date statistice, unele cu sursa incerta, si mai multe consideratii personale, pe care le redam ca atare:

“Sociologii estimeaza ca mai mult de 2 milioane de oameni, din populatia tarii de 22, sunt tigani. Un raport al Bancii Mondiale spune ca 70 la suta din ei nu au nicio calificare, aproximativ o treime din ei sunt analfabeti si intre 50 si 100 la suta nu au ocupatie, depinde de comunitatea in care se deplaseaza.

Guvernul Romaniei pare sa aiba prea putina preocupare pentru aceasta problema, iar un politician a spus in Parlament ca vrea sa schimbe denumirea lor oficiala din ‘rom’, in ‘tigan’ – care inseamna ‘de neatins’. In Bulgaria situatia este chiar mai grava. Rezultatul este acela ca un numar imens de oameni din aceste doua tari vor pleca in vestul Europei”.

CITESTE reportajul integral si VEZI imaginile AICI.

 

 

CITESTE SI:

CE: M. Britanie nu le poate interzice romanilor si bulgarilor sa lucreze pe teritoriul sau din 2014

The Sun: "O armata de romani si bulgari se pregateste sa invadeze Marea Britanie"

Ministrul Mladenov: Bulgarii prefera Germania, Spania sau Italia mai degraba decat Mare Britanie

Campania Gandul, "De ce nu veniti la noi?", care-i invita pe britanici in Romania, se extinde

Ambasadorul roman la Londra, pentru Sky News: "Romanii vin sa munceasca, nu sa ceara ajutor social"

Campania Gandul a facut impresie buna in Marea Britanie. Ce spun jurnalistii straini

The Independent: "Sunteti ingrijorati din cauza emigrantilor? Atunci duceti-va si traiti in Romania"

UE initiaza proceduri de infringement impotriva Marii Britanii pentru discriminarea romanilor

Campanie Gandul: "S-ar putea ca noua sa nu ne placa Marea Britanie, dar voi o sa iubiti Romania"

Opt din zece britanici se pronunta pentru mentinerea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor

Romanii si bulgarii, descurajati sa emigreze in Marea Britanie: "Aici ploua mult si nu e cer senin"

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Doi romani au fost batuti in Marea Britanie dupa ce au fost intrebati de unde sunt
Doi romani au fost batuti in Marea Britanie dupa ce au fost intrebati de unde sunt

Doi romani au fost batuti la Brighton, in sudul Marii Britanii, in timp ce asteptau un autobuz pentru a se intoarce acasa, dupa o noapte petrecuta in oras, agresorii intrebandu-i de unde sunt inainte de a-i lovi, relateaza portalul Brighton and Hove News.

A practicat 14 ani o celebra metoda de infrumusetarea. S-a ingrozit cand i-au aratat medicii o poza
A practicat 14 ani o celebra metoda de infrumusetarea. S-a ingrozit cand i-au aratat medicii o poza

Kelly Hughes, in varsta de 30 de ani, din Marea Britanie a mers timp de 14 ani la solar, insa, femeia a avut parte de un soc in momentul in care medicii i-au aratat imaginea obtinuta dupa ce i-au scanat pielea de pe fata.

"Iubesc un barbat care ma insala cu toate femeile disponibile". La 23 de ani are nevoie de psiholog

O tanara din Marea Britanie trece printr-o incercare dificila. Fata, in varsta de 23 de ani, este logodita cu un barbat pe care il iubeste, dar care o insala de fiecare data cand are ocazia.

"Imi impart sotul cu fosta lui sotie". Relatia pe care nicio femeie nu o intelege

Familia si prietenii lor nu au inteles niciodata relatia dintre ei trei. David Gavin din Marea Britanie are o poveste de viata incredibila, dar si greu de crezut.

CE: M. Britanie nu le poate interzice romanilor si bulgarilor sa lucreze pe teritoriul sau din 2014
CE: M. Britanie nu le poate interzice romanilor si bulgarilor sa lucreze pe teritoriul sau din 2014

Marea Britanie nu le poate interzice unilateral bulgarilor si romanilor sa lucreze pe teritoriul sau incepand cu 1 ianuarie 2014, a declarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Ocuparea fortei de munca Laszlo Andor.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.