Dacă Rusia decuplează Germania de la livrările de gaze urmează o recesiune, iar întreaga Uniune va fi afectată
Inevitabilul s-a produs. Rușii au început să oprească livrările de gaze către Europa. Gazprom a anunțat că primele vizate sunt Polonia și Bulgaria.
Motivul invocat de ruşi? Au refuzat plata în ruble. Din același motiv, ar putea urma și alte state. România nu are contracte directe cu Gazprom, iar producția internă este suficient de mare încât să ne descurcăm pentru moment.
Prima țară care va rămâne fără gaze rusești este Polonia. Oficialii de la Varșovia transmit că s-au pregătit pentru acest moment.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reprezentanţii Gazprom i-au anunţat şi pe vecinii bulgari că le închid robinetul de gaz. Ministrul Energiei de la Sofia a precizat că deocamdată țara are suficiente resurse. Polonia și Bulgaria ar fi primele state ale căror contracte pe termen lung trebuiau plătite în ruble dar oficialii au refuzat să facă asta.
Alexander Nikolov, ministrul Energiei din Bulgaria: „Partea bulgară și-a îndeplinit în totalitate obligațiile și a făcut toate plățile conform contractului în vigoare. Evident, gazul este folosit ca o armă politică și economică. Bulgaria nu va negocia sub presiune, Bulgaria nu este de vânzare.”
Kiril Petrov, premierul bulgar: „Am avut o conversație telefonică cu premierul grec Kyriatos Mitsotakis, care a confirmat că totul merge conform planului, construcția interconectorului va fi finalizată în iunie.”
Interconectorul Grecia-Bulgaria este esențial pentru Europa. Pe aici ar urma să ajungă pe continent gaze lichefiate din mai multe surse, inclusiv de la americani. Despre alte soluții se discută acum în regim de urgență la nivel european.
Primele care vor avea nevoie de ajutor vor fi Polonia și Bulgaria, țări care erau puternic dependente de gazul rusesc. Polonia importa în jur de 50%, iar Bulgaria 80, chiar până la 90%. Noi importăm mult mai puțin, cam 20% din cât avem nevoie. Un punct vulnerabil este și Germania, supranumită motorul Europei. Aproape jumătate din gazele folosite sunt de la ruși. În cazul în care va fi decuplată, ar trebui să-și oprească o parte din industrie. Asta ar duce fără îndoială la recesiune, avertizează chiar analiștii din Germania. În acest scenariu, afectată din punct de vedere economic va fi întreaga Uniune, inclusiv România.
Țara noastră nu are contracte directe cu Gazprom și chiar dacă vom rămâne fără gaz rusesc, ne-am putea descurca pentru o vreme. Depozitele sunt pline în proporție de 20%, iar din vară ar urma să creștem producția internă cu 1 miliard de metri cubi, adică aproape 10% din consumul anual, dacă începe exploatarea zăcământului de lângă Midia. Pentru asta, compania care exploatează zăcământul ar fi cerut să fie modificată legea offshore aflată în dezbatere în Parlament.
Anul viitor ar urma să fie introduse gaze în sistemul național și din zăcământul de Caragele, judeţul Buzău.
Mihnea Cătuți, Energy Policy Group: „În momentul de față suntem într-un excedent, adică producem mai mult decât consumăm, dar asta și pentru că a venit vremea bună. Testul adevărat va fi la iarnă, cel mai bun aliat al lui Putin este iarnă. De fapt, acesta ar fi un indicator că acesta va fi un conflict de durată. Trebuie neapărat să ne gândim că am putea fi inclusiv o sursă de export către regiune, către Bulgaria, care este mult mai expusă în acest moment.”
Pe fondul acestor tensiuni, prețul gazului pe piețele internaționale a crescut cu 20 de procente după ce scăzuse în ultimele săptămâni. Presiuni sunt și asupra prețului petrolului. Rosneft, cel mai important grup petrolier rus, ar fi cerut la licitații plata anticipată în ruble, după modelul Gazprom. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat însă de marți că Germania nu mai este dependentă de petrolul rusesc.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, uniunea europeana, germania, gaze naturale,
Dată publicare:
27-04-2022 17:55