Cyber-revolutie in Iran? Twitter-ul e la putere
Desi puterea n-a ezitat sa blocheze multe site-uri occidentale, este incontestabil ca actuala miscare de la Teheran este organizata on-line.
Centrul Teheranului a fost disputat intre sustinatorii presedintelui Ahmadinejad si cei care contesta realegerea acestuia.
Desi Consiliul Gardienilor Constitutiei a respins cererea lui Moussavi de anulare a scrutinului, instanta
s-a declarat dispusa sa procedeze la o renumarare partiala a voturilor.
O tentativa de a calma spiritele lesne de inteles, daca ne gandim ca protestele din capitala au inceput sa cucereasca si provincia.
Reversul medaliei este decretul prin care presei straine i se interzice accesul la actiunile contestatarilor.
Programate la diferenta de numai o ora, manifestatiile s-au derulat intr-un climat de tensiune, tot mai apasatoare din cauza mortii - in ajun - a sapte protestatari.
Incidentele tragice s-au petrecut la sfarsitul unui miting, cand o parte dintre participanti au vrut sa ia cu asalt un sediu al militiilor islamice .
Intaritati de moartea celor sapte camarazi, multi au ramas pe strazi toata noaptea.
Fapt demn de semnalat, unitatea regimului Ahmadinejad incepe sa se clatine. Presedintele parlamentului - un personaj influent in cercurile conservatoare - l-a luat la rost pe ministrul de interne pentru violentele scapate de sub control.
Oamenii au apelat la Internet ca sa discute intrei ei, sa se mobilizeze, sa se anunte unii pe altii despre mitinguri. Practic, prin Internet au pus pe picioare aceasta miscare de protest.
In nebunia generala primele declaratii ale liderilor europeni sunt vadit prudente.
Ahmadinejad nu i-a dat replica deocamdata. Are treaba la un summit regional organizat in Rusia.