Dupa alegerile prezidentiale, Iranul fierbe!
Tensiunea atinge cote alarmante la Teheran. Pentru a doua zi consecutiv, mii de tineri au iesit in strada pentru a-si manifesta neincrederea in rezultatul alegerilor de vineri.
In timp ce protestatarii erau batuti mar de politie, un Mahmoud Ahmadinejad sfidator a gasit de cuviinta sa convoace o serbare gigantica. In paralel, politia aresta doi ziaristi olandezi si ii soma sa paraseasca tara. De asemenea, BBC a anuntat ca emisia catre regiune ii este puternic bruiata in Iran.
Frustrarea a dat in clocot pe strazile din Teheran, dupa ce comisia electorala a confirmat cu o graba suspecta victoria lui Ahmadinejad cu peste 62% din voturi. Rezultatul a fost apoi consfintit chiar de liderul spiritual, ayatolahul Kamenei, fara incuviintarea caruia nu misca nimic in Iran.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa cum era de asteptat, aparatul de represiune a intervenit brutal. Dar intimidarea opozantilor nu se opreste aici. Foarte multi au fost deja arestati si se vorbesste chiar despre plasarea in arest la domiciliu a moderatului Mir Hussein Moussavi.
Cum presa oficiala tace malc, iar ziaristi occidentali sunt putini in Iran, tinerii filmeaza pe furis si trimit apoi imaginile in lumea larga cu ajutorul internetului. Nu e de mirare asadar ca autoritatile au blocat deja accesul la mai multe site-uri straine. In plus, pentru a-i impiedica pe revolutionari sa-si coordoneze miscarile, au inchis reteaua de telefonie mobila.
Capitala iraniana n-a mai cunoscut asemenea tulburari din iulie '99, cand o revolta studenteasca izbucnita, culmea, in sprijinul presei reformatoare, a fost inabusita brutal tocmai de regimul moderatului Mohamad Khatami.
Intre timp, marile puteri au reactionat cu prudenta la realegerea lui Ahmadinejad. Parisul a luat nota sec de rezultatul alegerilor, presedintia ceha a Uniunii Europene s-a declarat preocupata de luptele de strada, iar secretarul de stat american Hillary Clinton a anuntat neutru ca Washingtonul urmareste situatia, in toata complexitatea ei.