Cutremurul din Nepal. Peste 4200 de morti si 8500 de raniti. Imaginile filmate cu drone arata dimensiunile catastrofei. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE | Ultimul bilant facut public de autoritati a depasit 4.200 de morti si 8.500 de raniti. Iar UNICEF estimeaza ca aproape un milion de copii au nevoie urgenta de hrana si medicamente.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR DE LUNI

Bilantul cutremurelor din Nepal depaseste 4.200 de morti si 8.500 de raniti
►Toti cei patru alpinisti romani din Himalaya sunt teferi si in siguranta
►Costurile de reconstructie dupa seism s-ar putea ridica la peste cinci miliarde de dolari in Nepal
►Primele filmari realizate cu drona arata dezastrul pe care cutremurele l-au provocat
►Statele Unite vor furniza un ajutor in valoare de 10 milioane de dolari pentru Nepal

Citește și
Cutremur in Nepal
Cutremur in Nepal. Guverne, companii private, grupuri umanitare si FMI sunt gata sa ajute cu bani, dupa marele seism
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE, LUNI, 27 APRILIE:

ORA 21:08 Bilantul cutremurelor si avalanselor produse in Nepal a ajuns la cel putin 4.200 de morti, anunta autoritatile medicale, citate de site-ul ziarului Washington Post.

Potrivit autoritatilor nepaleze, pana in acest moment se inregistreaza 4.200 de morti si 8.500 de raniti in urma cutremurului de 7,9 grade produs sambata, care a provocat avalanse de amploare si a fost urmat de zeci de replici de intensitate mare, scrie Mediafax.

Bilantul precedent era de 4.004 morti si 7.180 de raniti. Filiala nepaleza a organizatiei Caritas estimeaza ca bilantul cutremurelor si avalanselor din Nepal va depasi 6.000 de morti.

ORA 20:45 Secretarul de stat american John Kerry a anuntat luni ca Statele Unite vor furniza un ajutor in valoare de 10 milioane de dolari pentru Nepal. Oficialul american a precizat ca in afara sumei de 1 milion de dolari drept ajutor de urgenta anuntat sambata pentru Nepal, SUA vor debloca inca noua milioane de dolari ca ajutor umanitar.

"Acesti bani vor fi folositi pentru a raspunde prioritatilor imediate pentru salvarea de vieti in operatiuni de cautare si salvare, ca si pentru asigurarea de adaposturi de urgenta si apa potabila si pentru alte nevoi in urmatoarele zile", a mentionat intr-un comunicat USAID, agentia umanitara a Departamentului de Stat, potrivit Wall Street Journal.

Pe de alta parte, EFE transmite ca Fortele Armate de Frontiera din India (SSB) au anuntat ca circa 8.000 de oameni au traversat granita dintre Nepal si India dupa cutremurul din Nepal. Fortele indiene au creat circa 15 centre de atentie pentru cei care au fugit din Nepal, de-a lungul frontierei dintre cele doua tari, care are o lungime de 1.751 de kilometri, si au trimis 38 de vehicule la Kathmandu, inclusiv autobuze pentru a evacua cetatenii indieni, informeaza Agerpres.

Cutremurul de 7,9 grade din Nepal a produs grave daune patrimoniului cultural si arhitectonic al acestei tari asiatice, iar UNESCO a anuntat, intr-un comunicat pe site-ul propriu, ca intentionează sa ajute la reconstructia si consolidarea monumentelor afectate.

ORA 18:50 Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, pe parcursul zilei de 27 aprilie 2015, au continuat demersurile complexe de identificare si contactare a cetatenilor romani care se afla in regiunea afectata de cutremurul produs in Nepal, la data de 25 aprilie 2015. In acest sens, prin eforturile conjugate ale Departamentului Consular, Ambasadei Romaniei la New Delhi si Consulatului Onorific al Romaniei din Nepal, au mai fost identificati in Nepal alti 6 cetateni romani. Acestia nu au putut fi contactati direct, insa, Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a reusit sa identifice si sa contacteze familiile lor din tara care au precizat ca cei 6 cetateni romani sunt in afara pericolului. Bilantul la data de 27.05.2015, conform situatiei actualizate la orele 18.00, indica un numar de 36 de cetateni romani identificati in Nepal.Lista cetatenilor romani din Nepal este actualizata permanent in acord cu solicitarile de asistenta consulara receptionate. În ceea ce priveste situatia persoanelor aflate pe versantul muntelui, au fost declansate operatiuni de evacuare cu elicoptere, acestea fiind in curs de desfasurare.

ORA 18:30 Politia nepaleza a transmis ca 4.004 persoane au decedat, iar 7.180 au fost ranite in urma cutremurului de 7,9 grade produs sambata.Filiala nepaleza a organizatiei Caritas estimeaza ca bilantul cutremurelor si avalanselor din Nepal va depasi 6.000 de morti.

ORA 18:00 Alpinistul roman Alex Gavan a transmis pe Facebook ca a fost coborat luni, pe calea aerului, din tabara de baza in satul Lukla. "Am zburat la Lukla, viu si nevatamat. Acum nu mai e timp pentru catarat, ci pentru a-i ajuta pe oamenii din Nepal. Fiti alaturi de mine! Detalii in curand, pe facebook", a transmis Gavan. Elicopterele au reluat, luni dimineata, evacuarea alpinistilor blocati pe Muntele Everest, in urma avalanselor declansate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8, soldat cu cel putin 3.800 de morti, potrivit celui mai recent bilant.

 

 

Latest news from Alex, via his sat phone: he has managed to fly from Base Camp to the Lukla village. Time for climbing...

Posted by Alex Gavan on Monday, 27 April 2015

ORA 17:35 Alpinistii Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Gavan si Teofil Vlad, aflati in Muntii Himalaya in timpul cutremurului care a produs o uriasa avalansa, sunt teferi si in siguranta, informeaza Federatia Romana de Alpinism si Escalada, intr-un comunicat.

"Justin Ionescu si Zsolt Torok, cei doi alpinisti romani care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleza, in acest sezon, sunt teferi si urmeaza sa fie evacuati din Tabara 1, aflata la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se afla in prezent. Alex Gavan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte invencinat, se afla de asemenea in siguranta. Teofil Vlad, aflat de cealalta parte a Muntelui Everest (pe Nord, in Tibet), este de asemenea in siguranta, la 5.200 m altitudine (tabara de baza tibetana). Zona nordica a fost mai putin afectata de cutremur", se arara in comunicatul citat.

ORA 17:30  Printre victimele cutremurului din Nepal se numara un cineast american, Tom Taplin, in varsta de 61 de ani. Totodata fratele actorului australian, Hugh Sheridan, Zachary este dat disparut. Se afla in zona muntelui Everest inainte de cutremur.

ORA 17:00 Sky News a difuzat imagini realizate cu o drona care a surprins dimensiunile distrugerilor din Kathmandu.

ORA 16:00 Presa locala relateaza citand surse din armata ca echipele de salvare au fost alertate in legatura cu supravietuitori prinsi sub daramaturi in cel putin 19 locuri din Kathmandu. Supravietuitorii captivi sub cladirile prabusite au trimis mesaje de pe telefoanele mobile echipelor de salvare. Acestea nu au putut insa ajunge la ei, relateaza The Guardian.

ORA 15:50 Un jurnalist si blogger din Nepal a publicat pe contul de Twitter prima imagine realizata cu o drona care arata dimensiunile distrugerilor provocate de cutremurul de sambata in Bhaktapur (situat la est de  Kathmandu)

ORA 15:40 De sub daramaturile din Nepal vin si vesti bune. Un barbat a fost scos in viata de sub cladirile daramate in Kathmandu, relateza AP care a publicat si imagini cu operatiunea de salvare.

ORA 15:36 Cel putin doi cetateni italieni si doi francezi au murit in urma cutremurului produs in Nepal, al carui bilant depaseste, potrivit postului CNN, 3.800 de morti.

Filiala nepaleza a organizatiei Caritas estimeaza ca bilantul cutremurelor si avalanselor din Nepal va depasi 6.000 de morti.

Cei doi italieni au fost surprinsi de o alunecare de teren, in Valea Rolwaling, la altitudinea de 3.500 de metri. Cei doi francezi au fost loviti de pietre dislocate de miscarea telurica, a declarat seful diplomatiei, Laurent Fabius. Alti zece francezi au fost raniti.

ORA 15:00 Ministerul Roman de Externe anunta ca in Nepal au fost identificati 30 de cetateni romani, care au fost contactati si sunt bine.

ORA 13:00 Numarul victimelor cutremurului din Nepal a crescut la 3.726, potrivit purtatorului de cuvant al politiei nepaleze, citat de CNN.

ORA 12:00 Dintre aceste victime, 1.302 s-au inregistrat doar in Valea Kathmandu. In plus, 6.515 persoane au fost ranite, a anuntat politia intr-un mesaj postat pe Twitter.

Pana in prezent, 18 persoane au fost declarate decedate in urma unei avalanse care a afecta tabara de baza de pe Muntele Everest in urma cutremurului.

ORA 10:00 Elicopterele au reluat, luni dimineata, evacuarea alpinistilor blocati pe Muntele Everest, in urma avalanselor declansate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs sambata in Nepal, scrie pe conturile sale de Facebook si Twitter alpinistul roman Alex Gavan.

"Evacuarea alpinistilor blocati in taberele 1 si 2 continua. Trei elicoptere zboara non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar cate doua persoane o data. Vremea este buna", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe conturile sale.

Echipele de salvare au primit primele informatii din sate izolate de munte, care sugereaza ca multe comunitati au fost devastate sau se straduiesc sa faca fata dezastrului.

Alunecarile de teren au impiedicat echipele de salvare sa ajunga la cei care au nevoie de ajutor, a declarat Prakash Subedi, oficial din regiunea Gorkha, unde a avut epicentrul cutremurul.

"Sate ca acesta sunt in mod obisnuit afectate de alunecari de teren si nu este neobisnuit ca 200, 300 sau pana la 1.000 de persoane sa fie complet ingropatea de pietrele care cad", a declarat Matt Darvas, membru al grupului World Vision.

Cutremurul de sambata cu magnitudinea de 7,8 a generat groaza in Nepal, generand o avalansa care a acoperit o parte a unei baze in care se aflau numerosi straini care se pregateau sa isi inceapa ascensiunea pe varf. Cel putin 18 persoane au murit aici si alte 61 au fost ranite.

Inspectorul general de politie Komal Singh Bam a declarat luni ca bilantul victimelor a crescut la 3.218 persoane dar nu a oferit alte detalii. Alte 61 de persoane au murit in India vecina, in timp ce China a anuntat ca 20 de persoane au murit in Tibet.

Administratorul sef din Kathmandu, Ek Narayan Aryal, a declarat ca au fost distribuite corturi si apa, luni, in zece locatii din capitala, dar ca replicile au lasat populatia foarte speriata.

"Au fost aproximativ 100 de cutremure si replici, ceea ce a facut eforturile de salvare dificile. Chiar si salvatorii sunt speriati si fug din cauza lor", a declarat el.

Zeci de mii de persoane si-au petrecut noaptea dormind in parcuri sau pe un teren de golf. Altii au campanat in piete inconjurati de daramaturi.

"Nu ne simtim deloc in siguranta. Au fost atat de multe replici. Nu se mai opreste", a declarat Rajendra Dhungana, in varsta de 34 de ani, care si-a petrecut ziua cu familia nepoatei sale pentru incinerarea ei la Templul Pashuputi Nath din Kathmandu.

"Am vazut sute de cadavre arzand", a afirmat ea. Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal in peste 80 de ani. Acesta a distrus zone intregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze si a fost suficient de puternic pentru a fi resimtit in India, Bangladesh, Tibet si Pakistan.

Cel mai puternic cutremur din Nepal a avut loc in 1934 si a avut 8 grade. Acesta a distrus orasele Kathmandu, Bhaktapur si Patan.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ce spune Gheorghe Marmureanu despre cutremurele din Nepal si cele din Vrancea.
Ce spune Gheorghe Marmureanu despre cutremurele din Nepal si cele din Vrancea. "Noi suntem norocosi"

O deznadejde fara margini a pus stapanire pe Nepal, a carui capitala Katmandu a fost redusa la un morman de ruine.

Cutremur in Nepal. Guverne, companii private, grupuri umanitare si FMI sunt gata sa ajute cu bani, dupa marele seism
Cutremur in Nepal. Guverne, companii private, grupuri umanitare si FMI sunt gata sa ajute cu bani, dupa marele seism

FMI este gata sa trimita o echipa in Nepal, pentru evaluarea necesarului de finantare, in timp ce guverne, companii private si grupuri umanitare s-au mobilizat sa sprijine acest stat dupa cel mai grav cutremur produs in ultimele opt decenii.

Cutremurul din Nepal: peste 2.540 de morti si 4.600 de raniti. Care este starea celor 28 de romani localizati de MAE
Cutremurul din Nepal: peste 2.540 de morti si 4.600 de raniti. Care este starea celor 28 de romani localizati de MAE

LIVE UPDATE | Dezastrul din Nepal si cutremurele care au urmat dupa cel masiv, de 7,9 pe scara Richter, au indoliat tara. A fost declarata stare de urgenta, iar bilantul negru depaseste deja 2400 de morti si 4600 de raniti.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.