Ultimul bilant al cutremurului din Nepal: 83 de morti si 2.000 de raniti. Cautarile elicopterului SUA vor fi reluate joi

×
Codul embed a fost copiat

Miercuri, odata cu lasarea noptii, au fost suspendate cautarile elicopterului SUA care a disparut in timpul cutremurului de marti, acestea urmand sa fie reluate joi

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► Cronologia evenimentelor de astazi, 13 mai (LIVE UPDATE)

Numarul deceselor provocate de cel de-al doilea cutremur a trecut de 80, au declarat autoritatile locale, insa raportarile de decese continua. Aproximativ 2000 de oameni au fost raniti, in seismul care s-a produs marti, 12 mai, cu o magnitudine de 7,3. Autoritatile se tem insa ca numarul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Citește și
cutremur romania - stiri
Cutremurul din Nepal ne aminteste de slabiciunile romanesti. 450.000 de oameni risca sa moara in cazul unui seism similar
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cutremurul de marti a avut epicentrul la aproximativ 76 de kilometri de capitala Katmandu, in apropierea orasului Namche Bazaar. Dupa doar 30 de minute s-a produs un alt cutremur, cu magnitudinea de 6,3, urmat de alte replici. Primul seism a fost simtit in nordul Indiei, Tibet si Bangladesh.

Oficialii Natiunilor Unite au cerut comunitatii internationale sa intensifice trimiterea de ajutoare in Nepal, inca din 25 aprilie. In zonele sinistrate au ajuns doar 22 de milioane de dolari, desi organizatia a solicitat peste 400 de milioane. Oricine vrea sa dea o mana de ajutor poate sa doneze 2 euro prin SMS la 8827, un SMS prin care puteti ajuta si voi copiii sa-si recapete speranta. In Nepal sunt si corespondentii Pro TV Paul Angelescu si Zsolt Vago, care, alaturi de reprezentantii UNICEF, au gasit o tara distrusa de cutremur, dar plina de speranta.

Cronologia evenimentelor, 13 mai 2015 (ora Romaniei):

ora 19:40 Dupa o zi intreaga de cautari, efectuate de sase elicoptere nepaleze si 400 de soldati, elicopterul SUA disparut nu a fost gasit.

"Deocamdata nu a fost gasit si nu avem nicio linie de comunicatie cu echipajul", a spus capitanul Cassandra Gesecki.

Cautarile au fost suspendate odata cu lasarea noptii.

ora 17:48 The Pahilo Post, o publicatie din Nepal, sustine ca elicopterul ar fi aterizat in siguranta. Oficialii de la Pentagon au spus ca nu pot confirma nicio teorie si ca, deocamdata, niciuna dintre persoanele care au plecat in cautarea elicopterului nu l-au gasit.

Inainte de a pierde contactul, pilotii ar fi raportat o problema la sistemul de alimentare. "In momentul de fata avem de-a face cu un elicopter disparut. Nu stim unde este", a spus un purtator de cuvant al armatei americane.

ora 17:43 Numarul victimelor a urcat la 83, dintre care 17 sunt in India si o persoana in Tibet. Numarul ranitilor se ridica la 2.000, in timp ce mii de localnici au petrecut noaptea in aer liber, temandu-se de un nou cutremur care sa le darame casele, relateaza hindustantimes.com. Mai multe replici au continuat sa zguduie capitala Kathmandu in cursul noptii de marti spre miercuri, 8 cladiri fiind distruse.

Intre timp, autoritatile cauta elicopterul militar american dat disparut marti, la scurt timp dupa producerea cutremurului. 8 persoane se aflau la bord.

ora 17:30 Un voluntar american, care a preferat sa ramana anonim, a povestit ca urca pe un munte in apropiere de Charikot cand s-a produs cutremurul de 7,3 grade.

"Am vazut case care s-au facut una cu pamantul. M-am temut pentru viata mea. Cand am mers inapoi in Charikot, oamenii erau ingramaditi pe strazi. Plangeau de disperare", a povestit americanul.

ora 15:30 Un oficial militar din Nepal sustine ca elicopterul american disparut s-ar fi prabusit intr-un râu din districtul Dolakha, in estul capitalei Kathmandu.

ora 12.10 The Telegraph: Politia din Nepal a anuntat ca numarul celor ucisi in aceasta tara este de 76, iar raniti aproximativ 2000.

ora 12.00 The Telegraph: Peste 10.500 de case au fost afectate de cutremurul de marti, de-a lungul a 6 districte din Tibet (unde o persoana a murit, iar 4 sunt ranite).

Zona a fost afectata de numeroase alunecari de teren. 17 astfel de alunecari au avut loc pe un singur drum. Peste 400 de militari, politisti si alti angajati ai statului sa ajute la eliberarea drumurilor care au fost blocate dupa cutremur. Alimentarea cu energie elctrica in districtul Nyalam a fost reparata, insa in zona Gyirong sunt in continuare probleme.

Ministrul de Comert al Chinei a anuntat ca va trimite o a 3-a sarja de ajutoare in Nepal, in valoare de 8,2 milioane de lire sterline, conform China Central Television.

ora 11.00 The Telegraph: oamenii de stiinta spun ca seismele de marti, 12 mai, sunt de fapt o reactie in lant rezultata in urma cutremurului mai mare care s-a produs pe 25 aprilie in districtul lamjung, la vest de Katmandu.

ora 10.25 Un oficial nepalez al ministerului de Interne, Laxmi Prasad Dhal, a declarat ca nu s-a gasit nicio urma a elicopterului disparut si ca se teme ca aceste operatiuni de cautare vor afecta actiunile de salvare a victimelor cutremurului.

"Munca de trimitere de ajutoare si de trimitere a ranitilor la spitale a fost intarziata de acest lucru", a spus el pentru Reuters.

ora 09.00 Agerpres: Numarul deceselor provocate de cel de-al doilea cutremur a trecut de 80, au declarat autoritatile locale, insa raportarile de decese continua, in urma alunecarilor de teren, informeaza agentia DPA.

Circa 65 de persoane au decedat in Nepal in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,4 grade si a replicilor care au zguduit Nepalul marti dupa-amiaza, au declarat autoritatile subliniind ca tara tocmai depunea eforturi pentru a face fata deceselor in masa si daunelor cauzate de seismul de 7,8 grade de luna trecuta.

De asemenea, in India au murit aproximativ 17 persoane in urma cutremurului de ieri, mai ales din statul Bihar la granita de sud a Nepalului, iar o persoana a murit in China.

Aproape 2.000 de persoane au fost ranite in Nepal, a precizat purtatorul de cuvant al politiei Kamal Singh Bam, zonele cel mai grav lovite fiind districtele Dolakha si Sindhupalchowk, de la nord-est de capitala, la granita carora a fost epicentrul cutremurului. Multe sate din raionul Sindhupalchowk au fost daramate de cutremurul din 25 aprilie, care a ucis peste 8.000 de oameni si a distrus, potrivit estimarilor, o jumatate de milion de case.

Cutremurul de marti a produs alunecari de teren in sase raioane, fapt care ar putea duce la cresterea numarului de decese inregistrate.

ora 08.45 Agerpres: Elicopterul puscasilor marini americani, cu opt persoane la bord, care a fost dat disparut marti, a fost reperat la nord de capitala nepaleza Kathmandu, au anuntat autoritatile locale, citate de DPA. "Ni s-a spus ca a fost reperat in regiunea Tamakoshi", la nord de Kathmandu, a indicat purtatorul de cuvant al Ministerului nepalez de Interne, Laxmi Dhakal. "Dar pana cand elicopterele noastre nu vor ajunge acolo, nu putem spune nimic nici despre aparat si nici despre pasageri", a adaugat el.

Armata nepaleza sugerase anterior ca elicopterul la bordul caruia se aflau sase puscasi marini americani si doi nepalezi ar fi cazut intr-un rau din apropierea localitatii Charikot, afectata puternic de seismul produs marti, potrivit Reuters. "Informatiile pe care le avem releva ca acesta ar fi cazut intr-unul din rauri, dar niciun elicopter nu a fost detectat inca", indicase anterior maiorul Rajan Dahal, comandant secund al batalionului din Barda Bahadur. "Peste 400 dintre militarii nostri din trupele de infanterie sunt implicati in aceste cautari. Speram ca pana diseara il vom gasi", a mai spus el.

Contactul radio cu elicopterul UH-1 Huey al puscasilor marini americani (U.S. Marine Corps) - care era implicat in operatiunile de salvare dupa seismul cu magnitudinea de 7,4 produs in Nepal - s-a pierdut marti, dupa ce echipajul invocase probleme legate de combustibil la bord.

ora 08.00 BBC News: mii de nepalezi si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri in strada, de frica unor noi replici ale pamantului. De altfel, unii dintre ei nu s-au mai intors in case inca de la cutremurul din 25 aprilie 2015, cand un seism cu magnitudinea de 7,8 a ucis peste 8.000 de oameni.

ora 07.00 Au inceput cautarile elicopterului puscasilor marini americani (U.S. Marine Corps), implicat in operatiunile de salvare dupa seismul produs marti in Nepal. Aparatul de zbor a fost dat disparut in apropierea localitatii nepaleze Charikot.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Cutremurul de Nepal, surprins de echipa ProTV. 2 milioane de copii au nevoie disperata de ajutor:
Cutremurul de Nepal, surprins de echipa ProTV. 2 milioane de copii au nevoie disperata de ajutor: "Un nou seism i-ar ucide"

O echipa a Stirilor PRO TV, aflata in Nepal, a surprins marti dimineata un nou cutremur de amploare care a lovit aceasta tara.

Cutremurul din Nepal ne aminteste de slabiciunile romanesti. 450.000 de oameni risca sa moara in cazul unui seism similar
Cutremurul din Nepal ne aminteste de slabiciunile romanesti. 450.000 de oameni risca sa moara in cazul unui seism similar

Dezastrul din Nepal aduce in prim plan si marile noastre probleme nerezolvate. Potrivit expertilor, un cutremur similar cu cel din '77 s-ar putea solda cu peste 6.500 de morti, majoritatea striviti sub daramaturi.

"Exista viata dupa cutremur". Stirile ProTV lanseaza o noua campanie: Paul Angelescu relateaza din Nepal

PRO TV si UNICEF au lansat in parteneriat o campanie de strangere de fonduri in sprijinul celor 1,7 milioane de copii victime ale cutremurului devastator din Nepal.

Din Nepal, corespondentul ProTV Paul Angelescu:
Din Nepal, corespondentul ProTV Paul Angelescu: "Oamenii au fugit in strada, de frica sa nu cada cladirile peste ei"

Corespondentii Pro TV Paul Angelescu si Zsolt Vago se afla in Nepal, o tara care a fost grav lovita de un al doilea cutremur puternic in mai putin de o luna.

Cutremur in Nepal. Bilantul indica cel putin 66 de morti si peste 1.100 de raniti. Elicopter militar american, dat DISPARUT
Cutremur in Nepal. Bilantul indica cel putin 66 de morti si peste 1.100 de raniti. Elicopter militar american, dat DISPARUT

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs marti in Nepal, zona cea mai afectata de seismul din 25 aprilie.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.