Imaginea pe seama careia s-au inventat zeci de povesti. Care e de fapt adevarul din spatele acestei fotografii
O fotografie cu doi copilasi a devenit una dintre cele mai share-uite pe retelele sociale, pe subiectul cutremurului devastator din Nepal.
Imaginea ii prezinta pe doi frati care se tin strans in brate, fetita agatandu-se practic de fratele ei ca si cum ar vrea sa se ascunda de ceva infricosator. In mai putin de o saptamana, fotografia a devenit virala pe Facebook si Twitter, cu descrierea "Fetita de doi ani, protejata de fratele ei de 4 ani, in Nepal", relateaza BBC.
Mai mult, au existat incercari de a-l cauta pe cei doi copii printre victimele cutremurului si chiar cereri pentru donatii. Doar ca, fotografia a fost facuta cu aproape 10 ani in urma, in nordul Vietnamului. Autorul real, fotograful vietnamez Na Son Nguyen, a povestit pentru BBC: "Am facut aceasta fotografie in octombrie 2007, in Can Ty, un sat sarac din provincia Ha Giang. Treceam pe acolo si m-am oprit cand i-am vazut pe cei doi copii in timp ce se jucau in fata casei, in timp ce parintii lor munceau pe camp. Fetita, care avea probabil doi ani, a plans in prezenta unui strain, asa ca fratele ei care avea probabil trei ani, si-a imbratisat sora pentru a o linisti."
This "Nepal quake victims" photo went viral, but it's not what it seems http://t.co/8yUL5MeJDL pic.twitter.com/aV9PJ8SNc4
— BBC News (World) (@BBCWorld) May 4, 2015
Fotograful a publicat fotografia pe blogul personal si a fost surprins sa descopere, in urma cu trei ani, ca fost raspandita de utilizatorii vietnamezi de Facebook drept imaginea unor "orfani abandonati".
"Unii chiar au inventat povesti dramatice despre ei, precum ca mama lor a murit, iar tatal i-a parasit", a afirmat Na Son.
Dar nu s-a oprit aici totul. Ulterior a mai gasit fotografia sa cu mesaje de genul "doi orfani din Myanmar" sau chiar "victime ale razboiului civil din Siria".
Fotograful spune ca a facut eforturi pentru a clarifica si a cere drepturile de autor pentru fotografie, dar cu putin succes. "Asta este, probabil, cea mai share-uita fotografie, dar in contextul gresit", a concluzionat el.
Sursa foto: BBC